Opt spitale-pilot din ţară pot să asigure persoanelor în vârstă servicii de îngrijire paliativă la domiciliu, în urma unui proiect finanţat din fonduri europene, potrivit ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Declaraţia a fost făcută la o dezbatere pe această temă, organizată la Palatul Parlamentului.
"Am încheiat un proiect care începuse cu mai mulţi ani în urmă şi pe care am reuşit să îl reluăm în urmă cu doi ani şi jumătate, l-am finalizat. Avem opt spitale pilot în ţară care pot să facă îngrijiri paliative la domiciliu", a precizat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, citat de Agerpres.
" S-a stabilit modul de organizare a acestor servicii, care ţine de partea de ambulatoriu pentru îngrijirile paliative. Rămâne ca aceste spitale să angajeze persoane care să poată să facă acest lucru, iar serviciile să fie decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate. Îngrijirile la domiciliu, ca atare, cred că sunt o prioritate şi sigur că o parte dintre ele vor fi şi paliative" , a completat ministrul.
Proiectul a fost finanţat din fonduri europene şi a permis creşterea semnificativă, în ultimul an, a numărului de paturi pentru îngrijiri paliative la nivel naţional, până la circa 3.300.
"Acest proiect finanţat cu fonduri europene a oferit posibilitatea să realizăm cadrul organizatoric şi să nu ne mai gândim numai la paturi pentru îngrijirile paliative, acolo situaţia s-a ameliorat semnificativ în ultimul an, am ajuns să avem 3.300 de paturi pentru îngrijiri paliative la nivel naţional, dintre care 3.000 sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate atât în sectorul public, cât şi în sectorul privat", a spus Alexandru Rafila.
"Mai mult, aceste paturi pentru îngrijiri paliative evident că sunt necesare până la ajungerea la o cifră de circa 3.900 de paturi. Nu fac parte din numărul de paturi care sunt contractate de casele de asigurări, sunt în afara acestui număr, ceea ce încurajează dezvoltarea acestor servicii", a mai spus ministrul.
Ministerul Sănătăţii va verifica condiţiile pe care le oferă noile unităţi de servicii paliative şi respectarea normelor de siguranţă a pacientului.
În plus, personalul necesar acestor servicii trebuie să aibă pregătire de specialitate.