Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, o ordonanţă care modifică Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului. Forma ordonanţei care a intrat în Guvern conţine modificări faţă de varianta iniţială propusă de Ministerul Sănătăţii. Pe agenda şedinţei Guvernului este trecută şi o hotărâre de guvern cu normele de aplicare ale planului, însă doar pentru o primă lectură. Ordonanţa a abrogat termenul de 180 de zile (calculat de la 1 ianuarie 2023) pentru aprobarea normelor de aplicare ale Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului.
"Aprobăm o ordonanţă şi o hotărâre de guvern care includ programul de oncologie, prin care deblocăm finanţarea serviciilor de diagnostic genetic şi tratament personalizat, asigurărn, astfel, acces la radioterapia de ultimă generaţie pentru toţi pacienţii oncologici", a declarat premierul Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei.
"Vor urma rapid alte măsuri pentru reorganizarea sistemului de asistenţă medicală pentru pacienţii cu cancer, precum şi standarde de calitate a îngrijirii şi centre complexe de oncologie pediatrică. Vom stabili parcursul pentru realizarea acestor obiective pe luni şi pe ani", a completat premierul.
MODIFICĂRI FAŢĂ DE VARIANTA INIŢIALĂ
Ordonanţa modifică mai multe prevederi ale Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului, începând cu modul de finanţare.
Astfel, proiectul de act normativ prevede că Planul va fi finanţat de la bugetul de stat prin bugetul Ministerul Sănătăţii şi din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS), după caz.
Varianta în vigoare stabileşte că “Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România se finanţează în principal de către Ministerul Sănătăţii de la bugetul de stat”.
Alto modificare importantă este abrogarea articolului 7 din Legea nr. 293/2022, care fixează Ministerului Sănătăţii un termen de 180 de zile pentru a introduce în Guvern normele de aplicare ale Planului Naţional de Combatere a Cancerului.
"În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul aprobă prin hotărâre normele de aplicare a legii şi de implementare a Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, elaborate de Ministerul Sănătăţii împreună cu fiecare minister care are reţea medicală", prevedea articolul abrogat.
Termenul de la care se calculau cele 180 de zile este 1 ianuarie 2023.
Totuşi, există câteva modificări faţă de varianta propusă iniţial de Ministerul Sănătăţii, după dezbaterea organizată luni de instituţie.
În varianta iniţială, proiectul de ordonanţă elimina o prevedere importantă a Legii nr. 293/2022, care stabileşte că “suma aprobată anual pentru finanţarea planului naţional reprezintă cel puţin 20% din totalul fondurilor aprobate pentru desfăşurarea programelor de sănătate la nivel naţional de către Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”.
În varianta care a intrat în şedinţa de guvern, această prevedere nu a mai fost eliminată.
Totuşi, şi în varianta care a intrat în şedinţa Guvernului, proiectul de ordonanţă elimină prevederea potrivit căreia “sumele alocate Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România necheltuite în anul în curs sau în perioada de implementare se reportează pentru anul următor, respectiv pentru următorul plan naţional de prevenire şi combatere a cancerului”.
În varianta intrată în Guvern, “fondurile necesare pentru acordarea şi decontarea la nivelul realizat, a serviciilor şi investigaţiilor medicale prevăzute în cadrul Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, se aprobă prin legile bugetare anuale, atât în bugetul FNUASS cât şi în bugetul Ministerului Sănătăţii”.
"Sumele aprobate prin legile bugetare anuale pot fi modificate în cursul exerciţiului bugetar, cu respectarea regulilor şi a condiţiilor prevăzute de lege", se arată în varianta finală a ordonanţei.
O altă prevedere eliminată este cea potrivit căreia "sumele alocate Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România nu pot face obiectul unor rectificări negative, cu excepţia unei situaţii de forţă majoră ce impune suplimentarea sumelor destinate exclusiv tratamentului curativ de cancer". În varianta finală a actului normativ, această prevedere a dispărut.
O altă noutate în varianta finală a ordonanţei este înfiinţarea unui Program de inovaţie în sănătate, "ca un mecanism de acces la tratamente inovative, finanţat prin transferuri de la bugetul de stat prin transfer din bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate".
Criteriile şi condiţiile de acces, precum şi procedura de decontare din programul de inovaţie urmează să fie aprobate ulterior, printr-un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Modificările propuse iniţial şi care se regăsesc în forma finală a ordonanţei vizează dezvoltarea unui nou subprogram de testare genetică, care să permită introducerea de noi paneluri de testare genetică în funcţie de medicamentele ţintite care intră în rambursare ca urmare a negocierii şi încheierii unor contracte cost-volum sau cost-volum-rezultat.
Proiectul prevede şi introducerea radioterapiei stereotactice în completarea celorlalte metode de radioterapie care sunt deja rambursate din FNUASS, în cadrul Programului Naţional de Oncologie, subprogramul de radioterapie.
În proiectul de ordonanţă, Ministerul Sănătăţii propune abrogarea măsurilor de testare a biomarkerilor pentru diagnosticare, “întrucât aceste testări nu fac obiectul măsurilor preventive sau de diagnosticare, ci se realizează pentru pacienţii deja diagnosticaţi pentru includerea în tratamentul personalizat”, potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ.
PACIENŢII PREGĂTESC O ACŢIUNE ÎN INSTANŢĂ
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia, a anunţat joi, la Digi 24, că reprezentanţii pacienţilor pregătesc o acţiune în instanţă din cauza întârzierii aplicării Planului Naţional de Combatere a Cancerului.
Potrivit preşedintelui FABC, avocaţii federaţiei lucrează în prezent la documentaţia pentru acţiunea în instanţă, care ar putea fi iniţiată în următoarele zile.
În 13 iulie, asociaţiile de pacienţi au organizat un protest în faţa Ministerului Sănătăţii din cauza faptului că Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului nu este aplicat de la 1 iulie, aşa cum prevede Legea nr. 293/2022.