Primul proiect pe Sănătate din PNRR este un manual al centrelor comunitare integrate

Primul proiect pe Sănătate din PNRR este un manual al centrelor comunitare integrate

Primul proiect pe Sănătate prevăzut în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR) este aproape de a fi bifat de autorităţile române. Este vorba de realizarea unui manual al centrelor comunitare integrate, ce vor include spaţii pentru furnizarea de servicii medicale, sociale şi educaţionale pentru grupurilor vulnerabile din România. 

Manualul centrelor comunitare integrate este cuprins într-un proiect de ordin elaborat de Ministrul Sănătăţii.

"Rezultatele pe care PNRR ţinteşte să le obţină la final vor fi, între altele, 200 de centre comunitare integrate nou construite, renovate sau echipate. Funcţionalitatea centrelor comunitare integrate include spaţii pentru furnizarea de servicii medicale, sociale, educaţionale în conformitate cu prevederile legislaţiei specifice şi a problemei grupurilor vulnerabile identificate din punct de vedere medico-socio-economic", se arată în referatul de aprobare al proiectului de ordin.

Astfel, în cadrul componentei Sănătate a PNRR sunt propuse intervenţii prin care să se asigure accesul la asistenţă medicală prin crearea şi implementarea unor mecanisme juridice şi financiare de încurajare a implicării personalului medical şi de asistenţă medicală comunitară în oferirea serviciilor medicale către populaţia vulnerabilă, inclusiv prin mijloace de telemedicină.

Prin reformele şi investiţiile din componenta Sănătate se aşteaptă reducerea inegalităţilor în ceea ce priveşte accesul la asistenţa medicală prin construcţia şi dotarea a 200 de centre comunitare integrate în zonele rurale marginalizate şi în zonele urbane marginalizate în vederea reducerii inegalităţilor în ceea ce priveşte accesul la asistenţa medicală prin crearea şi implementarea unor mecanisme juridice şi financiare de încurajare a implicării personalului medical şi de asistenţă medicală comunitară în oferirea serviciilor medicale către populaţia vulnerabilă, inclusiv prin mijloace de telemedicina.

Printre măsurile ce trebuie implementate de către Ministerul Sănătăţii în conformitate cu prevederile Deciziei de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a evaluării planului de redresare şi rezilienţă al României, adoptată în 29 octombrie 2021, se regăseşte şi adoptarea manualului centrelor comunitare integrate, inclusiv a orientărilor pentru prioritizarea investiţiilor în aceste centre, termenul de realizare fiind finalul anului 2021.

Centrele comunitare integrate vor beneficia de investiţii bazate pe orientările metodologice prioritare care urmează să fie elaborate de Ministerul Sănătăţii în consultare cu reprezentanţii autorităţilor publice locale. Aceste orientări prioritare fac parte integrantă din manualul centrelor comunitare integrate.

Prioritizarea unităţilor administrative va ţine cont de numărul de persoane vulnerabile per comunitate (minimum 500 de persoane vulnerabile din punct de vedere medical, social sau economic), disponibilitatea la asociere cu alte localităţi vulnerabile şi existenţa la nivelul comunităţii a unui asistent medical comunitar şi a unui asistent social sau tehnician de asistenţă socială.

Un alt criteriu de prioritizare este lipsa unui medic de familie sau un număr prea mic de medici de familie.

viewscnt