Pentru 2024, Ministerul Sănătăţii a stabilit un buget de 860 de milioane de lei pentru cele 13 programe naţionale de sănătate publică pe care le finanţează, în scădere cu peste 30% faţă de bugetul din 2023. Acum, la jumătatea anului, autorităţile au admis că banii nu sunt suficienţi, astfel că Guvernul a alocat fonduri suplimentare pentru a le susţine.
Bugetul a fost aprobat printr-un ordin al ministrului Sănătăţii (nr. 1.640/2024), care prevede că valoarea totală a bugetului programelor naţionale de sănătate publică este de 860 milioane lei în 2024, în scădere drastică atât faţă de anul trecut (cu 31%, de la 1,247 miliarde lei), cât şi faţă de bugetele din anii precedenţi (spre exemplu, bugetul din 2021 a fost de 1,77 miliarde lei).
Astfel, guvernul a decis joi alocare a 200 de milioane de lei pentru a finanţa programele naţionale de sănătate publică.
"Mă refer aici în special la achiziţia de vaccinuri, în cadrul programului naţional de vaccinare, pentru tratamentul pacienţilor infectaţi HIV-SIDA şi, de asemenea, pentru partea de securitate transfuzională. Bugetul alocat pentru toate aceste activităţi nu era suficient şi este foarte bine că Guvernul a alocat această sumă, care face funcţionale aceste programe", a afirmat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la finalul şedinţei Executivului.
Ministrul nu a explicat de ce programele naţionale de sănătate publică au primit un buget lai mic în acest an faţă de anii trecuţi.
În total, Guvernul a alocat în plus 1,9 miliarde de lei către bugetul Ministerului Sănătăţii, din care 125 de milioane de lei pentru construcţia centrelor de mari arşi de la Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti.
De asemenea, o sumă de 210 milioane de lei a fost alocată pentru acţiunile prioritare ale Ministerului Sănătăţii - terapie intensivă, infarct miocardic, accident vascular cerebral, traumă, neonatologie şi recuperare post-AVC.
BUGET MICŞORAT DRASTIC PENTRU PROGRAMELE NAŢIONALE DE SĂNĂTATE PUBLICĂ ÎN 2024
Din bugetul programelor naţionale de sănătate publică din 2024, cea mai mare sumă – 245,8 milioane lei – a fost alocată, la aprobarea bugetului, pentru programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei HIV/SIDA (28,6% din bugetul total al programelor naţionale de sănătate publică). Faţă de 2023, când acest program a primit 485,6 milioane lei, bugetul s-a redus la jumătate (cu 49,4%).
A doua cea mai mare finanţare – 178,1 milioane lei – a fost alocată pentru programul naţional de vaccinare (20,7% din bugetul total al programelor naţionale de sănătate publică), în scădere cu 53,6% faţă de nivelul din 2023.
De asemenea, în bugetul pe 2024 a fost redusă semnificativ finanţarea pentru programul naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare, de la 54,3 milioane lei la 7,09 milioane lei.
Pentru programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei a fost alocată o sumă de 11,7 milioane lei în bugetul pe 2024, de aproape 3 ori mai mică faţă de cea din 2023 (30,6 milioane lei).