Proiect pentru îmbunătăţirea asistenţei medicale primare din România prin transfer de bune practici din 3 state din UE

Proiect pentru îmbunătăţirea asistenţei medicale primare din România prin transfer de bune practici din 3 state din UE

Ministerul Sănătăţii va derula un proiect care vizează îmbunătăţirea asistenţei medicale primare din România prin transfer de bune practici din alte trei state membre ale Uniunii Europene. Proiectul este finanţat de Comisia Europeană în cadrul Programului EU4Health.

Proiectul, implementat în parteneriat cu alte 14 state membre ale UE, se numeşte Transfer Of Best Practices In Primary Care (Transferul celor mai bune practici în asistenţa medicală primară) şi are o durată de implementare stabilită la 36 de luni.

Cele mai bune practici selectate pentru a fi implementate în România sunt: Integrated Health Association – Region of Wallonia, Belgia, ‘Health Action for Children and Youth at Risk’ & ‘Health Action for Gender, Violence and Lifecycle’ – Portugalia şi Health Promotion Centres (HPCs) – Slovenia.

În România, proiectul este derulat de Ministerul Sănătăţii în colaborare cu Institutul Naţional de Sănătate Publică (UMF) şi UMF Carol Davila Bucureşti.

Obiectivul proiectului este de a transfera şi a implementa în mod eficient 6 cele mai bune practici selectate în domeniul asistenţei medicale primare între statele membre, susţinute de o metodologie bazată pe dovezi ştiinţifice, crescând capacitatea statelor participante la proiect de a implementa modele de îngrijire inovatoare şi de a aborda transformarea sistemului de sănătate la acest nivel de asistenţă.

"De asemenea, acţiunile de transfer de cunoştinţe vor sprijini procesul de transfer şi de implementare, incluzând o gamă largă de activităţi, cum ar fi ateliere de lucru, vizite şi detaşări de personal, dialoguri politice, consultanţă de specialitate, programe de învăţare reciprocă", a menţionat Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat.

Procesul de transfer şi implementare va fi monitorizat şi evaluat de specialişti

"Ambiţia CIRCE JA este aceea de a transfera în mod eficient (implementare, validare şi susţinere) cele 6 cele mai bune practici din 4 state membre (Belgia, Portugalia, Slovenia şi Spania) în 45 de locuri de implementare din 12 state membre cu diferenţe structurale, organizaţionale şi instituţionale relevante în sistemele lor de asistenţă medicală", menţionează ministerul.

viewscnt