România, codaşă în UE la numărul de studii clinice derulate. ANMDMR: La nivelul autorizărilor, în acest moment suntem în primii zece din Europa

România, codaşă în UE la numărul de studii clinice derulate. ANMDMR: La nivelul autorizărilor, în acest moment suntem în primii zece din Europa

Studiile clinice sunt vitale pentru pacienţii români, mai ales pentru cei care suferă de boli ale căror tratamente nu sunt disponibile în România, dar şi pentru sistemul naţional de sănătate. Şi statul român are de câştigat din derularea studiilor clinice la noi, în condiţiile în care 27% din valoarea de piaţă a studiilor clinice reprezintă beneficiile generate pentru bugetul de stat. Cu toate acestea, în România se derulează de zece ori mai puţine studii clinice decât media europeană, potrivit Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM). Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), Răzvan Prisada, dă asigurări că obstacolele birocratice în calea derulării studiilor clinice au fost înlăturate. 

În prezent, în România sunt derulate cinci studii clinice la un milion de locuitori, de zece ori mai puţin decât media europeană (50 la un milion de locuitori), a precizat marţi directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu.

"Media europeană este de 50 de studii clinice la un milion de locuitori şi sunt ţări care au peste 100 de studii clinice la un milion de locuitori. Dacă, cu cinci studii clinice la un milion de locuitori, România ajunge să atragă undeva în jurul a 70 - 80 milioane de euro, dacă am face de zece ori mai multe studii clinice am ajunge să atragem 700 - 800 de milioane de euro pe an investiţii directe în acest domeniu", a afirmat Dan Zaharescu, la conferinţa "Industria farmaceutică, partener strategic al statului în sănătate", citat de Agerpres.

"Pacientul beneficiază de investigaţii care sunt finanţate de sponsorul studiului. Deci el nu mai este în cheltuiala statului. Statul câştigă pe partea asta şi din taxele care sunt plătite. Medicii implicaţi în studiile clinice câştigă din sumele pe care le primesc pentru prestaţiile pe care le realizează", a completat directorul ARPIM.

Preşedintele ANMDMR, instituţia care autorizează studiile clinice, a dat asigurări că în prezent nu mai există vreun blocaj birocratic şi nicio întârziere la autorizările în derularea studiilor clinice.

"La nivelul autorizărilor în acest moment suntem în primii zece din Europa, de unde eram penultimii. (...) Vorbim despre sănătate fără cheltuiala statului", a spus Răzvan Prisada.

Un raport lansat în 2020 de ARPIM şi IQVIA  arată că România este codaşă în regiune în privinţa studiilor clinice, fiind depăşită de toate statele din flancul estic al UE.

Piaţa studiilor clinice din România însumează doar 72 milioane euro, însă are potenţialul de a atinge 802 milioane euro dacă numărul de studii clinice la un milion de locuitori ar fi aliniat la nivel de ţară cu cele mai performante ţări din regiune – şi chiar 1,4 miliarde euro prin comparaţie cu cele mai performante ţări din UE.

În total, 8.988 de pacienţi din România au fost înrolaţi în studiile clinice demarate în 2019, aducând o economie majoră la bugetul de stat, potrivit raportului.

În decembrie 2022, Alianţa Universitară G6-UMF, Ministerul Sănătăţii şi Local American Working Group au intrat într-un parteneriat pentru crearea unui hub de inovaţie în Sănătate, care ca scop creşterea rezilienţei şi sustenabilităţii sistemului de sănătate din România, în baza unei colaborări active între mediul public şi cel privat.

Proiectul s-a extins în acest an prin alăturarea a două asociaţii de pacienţi şi vizează creşterea capacităţii de derulare a studiilor clinice în România, inclusiv prin dezvoltarea unui plan naţional strategic pentru studii clinice.

viewscnt