România şi Ungaria au ajuns la un acord pentru colaborarea în domeniul transplantului pulmonar, miniştrii Sănătăţii din cele două state convenind semnarea unui memorandum de înţelegere în acest sens.
Anunţul a fost făcut de Ministerul Sănătăţii după o întâlnire care a avut loc luni dimineaţă, la Budapesta, între Sorina Pintea, şi prof. dr. Miklos Kasler, ministrul Sănătăţii din Ungaria.
"Din punctul nostru de vedere, memorandumul de înţelegere transmis de partea maghiară este agreat şi propunem ca două echipe tehnice din partea ambelor ţări sa înceapă discuţiile pentru pregătirea detaliilor tehnice ale colaborării", a spus Sorina Pintea, citată în comunicatul ministerului.
Ministrul Sorina Pintea a fost însoţit de preşedintele Comisiei de Sănătate din Senat, Laszlo Attila, şi de preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), dr. Radu Zamfir.
Ministerul Sănătăţii din România caută în prezent soluţii pentru asigurarea tratamentului corespunzător pentru pacienţii români care au nevoie de transplant pulmonar.
"Mai avem încă pacienţi pe lista de aşteptare care sunt cazuri complexe şi pentru care facem toate eforturile sa găsim soluţii", a afirmat Pintea.
Cei doi miniştri au demarat luni discuţii şi pentru identificarea altor domenii de colaborare, precum oncologia şi achiziţia comună de medicamente şi vaccinuri.
În octombrie 2018, Sorina Pintea afirma că zece pacienţi din România urmează să facă transplant pulmonar în Ungaria, în urma unui acord care urmează să fie încheiat între cele două ţări.
Anterior, în cadrul unui prim acord realizat cu partea ungară, o fetiţă de opt ani din judeţul Suceava, care avea nevoie urgent de transplant pulmonar, a fost tratată în Ungaria.
Ţara vecină este singura care a acceptat până acum să preia cazuri care necesită transplant pulmonar cu risc chirurgical înalt ar putea lua România sub tutelă pentru astfel de cazuri dificile.
Totuşi, pentru ca acest demers să poată fi realizat, este nevoie de acordul Eurotransplant pentru ca Ungaria să preia România sub tutelă în vederea rezolvării cazurilor dificile şi pentru pregătirea unei echipe de specialişti români, care să poată ân viitor să facă transplant în ţară.
În România, singurul spital acreditat pentru a realiza transplant de plămâni este Spitalul Sfânta Maria din Capitală, care a realizat până acum patru astfel de intervenţii în 2018.