România va avea un plan naţional de promovare a sănătăţii şi prevenire a îmbolnăvirilor, care va integra toate serviciile de prevenţie

România va avea un plan naţional de promovare a sănătăţii şi prevenire a îmbolnăvirilor, care va integra toate serviciile de prevenţie

Ministerul Sănătăţii pregăteşte implementarea unui "Plan naţional de promovarea sănătăţii şi prevenirea îmbolnăvirilor’", care va integra toate serviciile medicale şi conexe acordate în scopul prevenirii îmbolnăvirilor.

Măsura este cuprinsă într-un proiect de ordonanţă a guvernului, elaborat de Ministerul Sănătăţii, care modifică şi completează Legea nr. 152/2020 (privind organizarea şi finanţarea serviciilor de promovare a sănătăţii şi prevenire a îmbolnăvirilor).

"Planul naţional de promovare a sănătăţii şi prevenire a îmbolnăvirilor se elaborează pentru o perioadă de 4 ani de către Ministerul Sănătăţii în colaborare cu ministerele şi instituţiile publice cu atribuţii în adoptarea şi implementarea măsurilor necesare pentru asigurarea unor medii de viaţă şi muncă benefice sănătăţii şi prevenirii îmbolnăvirilor", prevede proiectul de act normativ.

Ministerul Sănătăţii este responsabil de coordonarea procesului de elaborare a planului.

Autorii proiectului de act normativ consideră că un astfel de plan este un instrument necesar pentru integrarea tuturor serviciilor medicale şi conexe acordate pacienţilor în scopul prevenirii îmbolnăvirilor, dar şi pentru îmbunătăţirea şi creşterea predictibilităţii procesului decizional, creşterea eficienţei utilizării fondurilor publice alocate pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

De asemenea, planul va asigura o abordare unitară pentru monitorizarea pe baza unor indicatori a rezultatelor obţinute în domeniul promovării sănătăţii şi a prevenirii îmbolnăvirilor, potrivit notei de fundamentare a proiectului.

Planul va cuprinde toate activităţile de promovare a sănătăţii şi prevenire a îmbolnăvirilor care se vor derula pe o perioadă de 4 ani, finanţarea fiind asigurată de la bugetul de stat, dar şi din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate sau din bugete locale.

Proiectul defineşte opt tipuri de activităţi de promovare a sănătăţii şi prevenire a îmbolnăvirilor: promovarea sănătăţii şi educaţia pentru sănătate; analiza, monitorizarea şi evaluarea riscurilor pentru sănătate; reducerea impactului factorilor de risc în populaţia generală şi în grupurile vulnerabile; prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase; prevenirea şi depistarea precoce a bolilor cronice; modalităţi de organizare a activităţilor de promovare a sănătăţii şi prevenire a îmbolnăvirilor în sistemul de sănătate; activităţi de comunicare şi analiză a politicilor de promovare a sănătăţii şi prevenire a îmbolnăvirilor; activităţi integrative şi multisectoriale referitoare la politici de prevenţie specifice; activităţi de cercetare.

După aprobarea actului normativ de către guvern, Ministerul Sănătăţii va avea la dispoziţie 180 de zile pentru elaborarea şi aprobarea Planului naţional de promovarea sănătăţii şi prvenirea îmbolnăvirilor, care va conţine obiective generale şi specifice cu terme de implementare pe termen scurt şi mediu, precum şi indicatorii de monitorizare.

Planul este corelat cu obiectivele Strategiei Naţionale de Sănătate 2023-2030, care prevede măsurarea impactului politicilor publice asupra sănătăţii populaţiei.

viewscnt