Îngrijirile paliative reprezintă un domeniu nou în sistemul de sănătate din România şi sunt dezvoltate necoordonat şi inegal la nivel de ţară, potrivit Ministerului Sănătăţii. Mai mult, nevoia reală de astfel de servicii este acoperită în proporţie de sub 20%, iar reglementările actuale prevăd acordarea acestora "preponderent şi disproporţionat" pacienţilor oncologici. Pentru a extinde acoperirea nevoilor de servicii de îngrijiri paliative, Ministerul Sănătăţii propune introducerea de noi categorii de pacienţi care pot beneficia de astfel de servicii decontate de casele de asigurări de sănătate.
Măsura este cuprinsă într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii, care urmează să modifice şi completeze ordinul ministrului sănătăţii nr. 253/2018 (pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciilor de îngrijiri paliative).
Ordinul nr. 253/2018 prevede nouă categorii de afecţiuni pentru care pacienţii care pot beneficia de servicii de îngrijiri paliative: boli oncologice, boli cardiovasculare, scleroză laterală amiotrofică, demenţă în ultimul stadiu, scleroză multiplă, Boala Parkinson, boli pulmonare, accident vascular cerebral şi comă şi miastenia gravis.
Noul proiect propune adăugarea a patru noi categorii de pacienţi care pot beneficia de îngrijiri paliative: cei cu insuficienţă renală cronică, cu insuficienţă hepatică cronică, cu HIV/SIDA şi pacienţii eligibili pentru îngrijiri paliative pediatrice care au împlinit vârsta de 18 ani, în vederea asigurării continuităţii în îngrijire.
"Iniţial, îngrijirile paliative au fost preponderent şi disproporţionat acordate pacienţilor oncologici. Studii recente confirmă nevoia de îngrijire paliativă şi managementul specific al afecţiunilor non-oncologice (cardiovasculare 38,5%, respiratorii 10,3%, HIV/SIDA 5,7%, renale, hepatice, neurologice, demente, anomalii congenitale etc), a căror evoluţie spre final este mai puţin predictibilă şi caracterizată de perioade frecvente de declin şi remisie", arată autorii proiectului, în referatul de aprobare.
Potrivit documentului, "îngrijirile paliative, ca domeniu nou în ansamblul sistemului de sănătate, sunt în prezent dezvoltate necoordonat şi inegal la nivel de ţară, acoperirea nevoii fiind estimată a fi sub 20%".