Un "task force" pentru combaterea cancerului a fost înfiinţat în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Grupul va cartografia toate serviciilor medicale existente în domeniul oncologiei, iar ulterior va defini serviciile care urmează să fie oferite pacienţilor oncologici în cadrul sistemului de asigurări de sănătate din România, potrivit unui anunţ al instituţiei.
"Acest task force are ca obiectiv definirea unei imagini cât mai clare a serviciilor oferite astăzi, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pacienţilor oncologici, cât şi stabilirea unui plan sustenabil pentru accesul echitabil şi nediscriminatoriu al asiguraţilor la serviciile medicale, investigaţiile şi tratamentele decontate din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate", arată CNAS.
Grupul pentru combaterea cancerului din cadrul CNAS este format din reprezentanţi ai instituţiei şi medici implicaţi în lupta cu cancerul.
"Începem prin a realiza o cartografiere clară a tuturor serviciilor medicale existente în domeniul oncologiei, de la cele preventive la cele de tratament, de la medicina primară şi ambulatorie la serviciile medicale spitaliceşti. Vom analiza şi serviciile medicale conexe de suport pentru fiecare judeţ în parte", a transmis CNAS.
Pasul următor constă în definirea clară a serviciilor medicale care trebuie oferite pacienţilor oncologici din România.
"Vom proiecta în mod realist şi pe baze ştiinţifice nevoia de servicii de oncologie pentru următorii 5 ani, astfel încât reformarea serviciilor medicale acordate asiguraţilor să fie realizată în mod sustenabil", susţine CNAS.
„După ce vom avea o imagine clară asupra situaţiei actuale, vom şti mai bine ce şi unde lipseşte.
Este esenţial să avem un plan pe termen mediu şi lung de dezvoltare. Acesta va fi unul din obiectivele acestui task force”, a declarat preşedintele CNAS, Andrei Baciu, citat în comunicat.
Potrivit datelor CNAS, în Programul naţional de oncologie erau înregistraţi 143.033 pacienţi în primul semestru al acestui an, din care 28.457 de pacienţi (19,9% din total) la Bucureşti, 11.661 de pacienţi (8,2%) la Cluj, 8.078 (5,6%) la Iaşi şi 7.340 (5,1%) în Timiş.
Prin acest demers, CNAS participă la implementarea Planului naţional de prevenire şi combatere al cancerului în România.