Toate tipurile de servicii de radioterapie urmează fie introduse în planul de prevenire şi combatere a cancerului şi decontate pentru pacienţii eligibili.
Măsura este prevăzută într-o ordonanţă de urgenţă a guvernului (OUG) aflată pe agenda şedinţei de miercuri a Executivului. Proiectul de act normativ a fost elaborat de Ministerul Sănătăţii.
Autorii proiectului argumentează, în nota de fundamentare, că este necesară implementarea în cadrul Planului de prevenire şi combatere a cancerului în România a unui obiectiv distinct destinat tratamentului specific prin radioterapie pentru toţi bolnavii oncologici care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru a beneficia de serviciile de radioterapie, indiferent de tipul de tumoră malignă.
Subprogramul de radioterapie a bolnavilor cu afecţiuni oncologice derulat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) cuprinde mai multe tipuri de servicii de radioterapie care pot fi acordate tuturor pacienţilor cu afecţiuni oncologice care îndeplinesc criteriile de eligibilitate specifice pentru a beneficia de un anumit tip de serviciu de radioterapie.
În prezent, prin subprogramul de radioterapie sunt asigurate mai multe servicii de radioterapie - radioterapie cu ortovoltaj/kilovoltaj, radioterapie cu accelerator liniar 2D, radioterapie cu accelerator liniar 3D, radioterapie cu modularea intensităţii, brahiterapie, radioterapie stereotactică, iradierea corporală totală sau derivate a bolnavilor cu afecţiuni oncologice - se realizeazăa bolnavilor cu afecţiuni oncologice.
Cu toate acestea, în planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului, singurele servicii de radioterapie prevăzute sunt radioterapia stereotactică, iradierea corporală totală sau derivate şi brahiterapia pentru leziunile prostatice şi determinările secundare ale cancerului de prostată.
"Prin urmare, este imperios necesar ca Planul de prevenire şi combatere a cancerului în România să cuprindă (...) toate tipurile de servicii de radioterapie care pot fi acordate pacienţilor cu afecţiuni oncologice, indiferent de localizarea tumorală malignă, dacă aceştia îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru a beneficia de un anumit tip de serviciu de radioterapie decontat din bugetul FNUASS, respectiv din bugetul programelor naţionale de sănătate curative", se arată în document.
Finanţarea serviciilor de radioterapie acordate pacienţilor oncologici în cadrul acestui subprogram este asigurată din bugetul FNUASS.
Pentru implementarea măsurii, după aprobarea OUG în şedinţa Executivului, este nevoie de stabilirea criteriilor de selecţie a cazurilor care vor beneficia de un anumit tip serviciu de radioterapie decontat prin subprogramul de radioterapie a bolnavilor cu afecţiuni oncologice.
Ulterior, serviciile de radioterapie prevăzute în cadrul planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului vor fi decontare la nivelul realizat, în urma actualizării tarifelor pentru fiecare tip de serviciu.