Comisia Europeană intenţionează să propună o interdicţie privind utilizarea substanţelor PFAS în produsele de consum, cu excepţii pentru utilizări industriale esenţiale. Acestea sunt cunoscute drept „substanţe chimice veşnice” deoarece nu se descompun complet odată ajunse în mediu.
PFAS, sau substanţe perfluoroalchil şi polifluoroalchil, nu se descompun în mediu, stârnind îngrijorare cu privire la consecinţele acumulării lor în ecosisteme, apă potabilă şi corpul uman. Acestea sunt utilizate în mii de articole, de la produse cosmetice şi tigăi antiaderente la aeronave şi turbine eoliene, datorită rezistenţei lor la temperaturi extreme şi coroziune.
„Căutăm este o interdicţie în produsele de consum”, a declarat comisarul european pentru mediu, Jessika Roswall, într-un interviu pentru Reuters.
PFAS sunt o clasă de aproximativ 15.000 de compuşi care sunt utilizate pentru a face produsele rezistente la apă, pete şi grăsimi. Acestea sunt, de asemenea, legate de o serie de probleme grave de sănătate, cum ar fi cancerul, disfuncţiile imunitare, malformaţiile congenitale, tulburările endocrine şi bolile hepatice.
„Măsura este importantă pentru noi, oamenii, desigur, dar şi pentru mediu, dar cred că şi pentru industrie, astfel încât să ştie cum pot elimina treptat PFAS”, a precizat responsabila UE pentru mediu.
Cu aproape doi ani în urmă, Danemarca, Germania, Ţările de Jos, Norvegia şi Suedia au susţinut o interdicţie extinsă a PFAS, însă comisarul european a precizat că propunerea Uniunii Europene (UE) nu va fi elaborată înainte de anul viitor, cel mai devreme, deoarece sunt stabilite derogări „esenţiale”.
Inhalatoarele pentru astm şi semiconductorii utilizaţi în tehnologiile ecologice, cum ar fi vehiculele electrice, sunt unele dintre potenţialele utilizări „esenţiale”, a menţionat ea, deşi şi acestea se vor confrunta cu restricţii, inclusiv cu privire la modul în care sunt aruncate.
Aplicaţiile industriale, cum ar fi producţia de materiale plastice şi electronice, reprezintă cea mai mare parte a utilizării PFAS, conform datelor furnizate de agenţiile pentru produse chimice din ţările nordice.
Activitatea desfăşurată de Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) pentru a evalua domeniul de aplicare al interdicţiei a atras mii de comentarii din partea, asociaţiilor profesionale care reprezintă sectoarele automobilelor, energiei curate şi materialelor plastice, solicitând derogări precum cea pentru fluoropolimeri, un PFAS utilizat în orice, de la haine impermeabile la celule fotovoltaice solare.
Cercetările care leagă expunerea la PFAS de probleme de sănătate - inclusiv afectarea ficatului, scăderea greutăţii la naştere şi cancer testicular - cresc riscurile de litigii pentru companii, spun analiştii.
Procesele din Statdele Unite au dus la procese în valoare de peste 11 miliarde de dolari pentru contaminarea apei. implicând companii precum 3M şi Chemours Co
Companiile din Europa s-ar putea confrunta cu un „val” de litigii privind poluarea sau minimalizarea daunelor aduse mediului şi sănătăţii, a precizat Hélène Duguy, de la firma de avocatură de mediu ClientEarth.
„ClientEarth monitorizează îndeaproape comportamentul companiilor cu privire la PFAS şi nu se va feri să ia acţiune”, a declarat ea pentru sursa citată.