Un act normativ care permitea şefilor din spitalele publice să lucreze până la 70 de ani, declarat neconstituţional. Efectele deciziei

Un act normativ care permitea şefilor din spitalele publice să lucreze până la 70 de ani, declarat neconstituţional. Efectele deciziei

O prevede dintr-un act normativ votată de Camera Deputaţilor permitea managerilor de spitale publice, directorilor medicali şi şefilor de secţie să rămână în funcţie până la vârsta de 70 de ani. Prevederea a fost adăugată de Camera Deputaţilor într-o lege de aprobare a unei ordonanţe de urgenţă a guvernului (OUG), deşi nici ordonanţa, nici forma adoptată de Senat nu includeau acest articol. Joi, Curtea Constituţională a anunţat că a decis, cu unanimitate de voturi, că legea este neconstituţională în integralitatea sa.

Este vorba despre Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.150/2022 (pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi a Legii nr.151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii).

În Camera Deputaţilor a fost introdus un amendament, adoptat în forma finală a textului, cu următorul conţinut:

"În unităţile sanitare publice, profesorii universitari, medicii membri titulari şi membri corespondenţi ai Academiei de Ştiinţe Medicale şi ai Academiei Române, medicii primari doctori în ştiinţe medicale pot ocupa funcţii de conducere care fac parte din comitetul director al spitalului public sau funcţii de şef de secţie până la vârsta de 70 de ani, cu avizul consiliului de administraţie al spitalului şi cu aprobarea managerului, după caz".

Decizia de neconstituţionalitate a fost motivată de Curtea Constituţională prin diferenţa majoră între formele adoptate de cele două camere ale Parlamentului şi prin abaterea de la obiectivul vizat de actul normativ în forma sa iniţială.

"În esenţă, Curtea a reţinut că legea a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, consacrat de art.61 alin.(2) şi art.75 din Constituţie, întrucât, pe de o parte, există deosebiri majore de conţinut juridic între formele supuse dezbaterii celor două Camere ale Parlamentului şi, implicit o configuraţie semnificativ diferită a legii faţă de forma avută în vedere de Camera de reflecţie, iar, pe de altă parte, se constată o abatere de la obiectivul urmărit de iniţiatorul proiectului de lege, constând în asigurarea accesului imediat şi nediscriminatoriu la servicii conexe actului medical al pacienţilor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate", a transmis Curtea, într-un comunicat.

Obiecţia de neconstituţionalitate a fost formulată de deputaţi aparţinând grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România (USR) şi de deputaţi neafiliaţi.

Totuşi, chiar dacă acest act normativ a fost declarat neconstituţional, managerii de spitale publice şi directorii medicali (dar nu şi şefii de secţii) pot rămâne în continuare în funcţii până la 70 de ani.

360medical.ro a relatat în exclusivitate, în 20 octombrie, că un act normativ adoptat de guvern în acea zi a introdus mai multe modificări în sistemul public de sănătate, fără legătură între ele.

Printre măsurile adoptate în 20 octombrie se numără o prevedere care permite managerilor de spitale publice şi directorilor medicali să rămână în funcţii până la vârsta de 70 de ani.

viewscnt