Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor a lansat marţi în dezbatere un proiect de lege care prevede înfiinţarea în spitalele judeţene de urgenţă a unor centre pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut, relatează Agerpres.
Iniţiatorii proiectului argumentează că accidentul vascular cerebral a devenit în România tot mai răspândit şi vizează o categorie tot mai largă de pacienţi.
În prezent, circa 50-60.000 de pacienţi sunt afectaţi în fiecare an în România de astfel de accidente vasculare.
Accidentul vascular reprezintă cauza principală de morbiditate şi dizabilitate pe termen lung în lume, menţionează iniţiatorii.
“Dacă un accident vascular apare la un pacient care are distanţă foarte mare de aceste centre, şansele lui de supravieţui sau de a rămâne fără deficit motor sunt minore. Fereastra de intervenţie pentru un accident vascular este de trei ore şi jumătate. Dacă în aceste trei ore şi jumătate nu introduci substanţa care să facă tromboliza, (...) pacientul va fi tratat clasic şi va rămâne cu un deficit motor pentru toată viaţa sau va deceda", a afirmat vicepreşedintele Comisiei de sănătate a Senatului, Renică Diaconescu, unul dintre iniţiatorii proiectului.
El a amintit că în prezent în România sunt zece astfel de centre, dintre care opt de elită.
"Noi gândim să facem la fiecare spital judeţean de urgenţă, înseamnă aproape 40 de centre. Ele vor fi gradate: gradul 2 pentru cele care vor fi de primă intervenţie, gradul 1 pentru cele de elită unde se vor face operaţii complexe", a spus senatorul.
“Este nevoie de tomograf care să facă şi angiografie în fiecare spital, este nevoie de medic neurolog de gardă, este nevoie de această substanţă şi este nevoie să ai alocate câteva paturi pentru monitorizarea pacienţilor după introducerea acestei substanţe. Înseamnă monitorizarea funcţiilor vitale - tensiune, puls şi a funcţiilor cerebrale”, a completat el.
Potrivit iniţiatorilor, proiectul vafi lăsat în dezbatere publică şi va intra în septembrie în circuitul parlamentar, estimând că în noiembrie ar putea fi votat, pentru a fi aplcat de la 1 ianuarie 2019.
“Nu cred că sunt necesari foarte mulţi bani pentru că substanţa nu este foarte scumpă, este undeva la 500 de euro”, a mai spus Diaconescu.
Fostul ministrul al Sănătăţii, senatorul Florian Bodog, a arătat că, pentru ca o astfel de măsură să fie aplicată, este nevoie de dotarea cu aparate computer tomograf a spitalelor de urgenţă din toate judeţele.
Bodrog afirmă că pregătirea medicilor ar dura două săptămâni, iar în secţiile de neurologie ar trebui alocate 10-15 paturi pentru unitatea de stroke.
“Sunt spitale care au unitate de terapie acută, aceasta se poate transforma imediat în unitate de stroke. Asta înseamnă o unitate dotată cu monitoare, paturi, o infirmieră şi o asistentă alocată fiecărui pacient. (...) Pe lângă neurologi, mai sunt necesari kinoterapeuţi, logopet, însă sunt pentru recuperare. În unităţile de gardă vor fi necesari neurologi”, a spus Bodrog.
Potrivit iniţiatorilor, spitalele judeţene dispun în prezent de suficienţi medici neurologi, însă noua lege va obliga toate spitalele judeţene să-şi pregătească specialiştii şi să creeze aceste unităţi.