Criza bugetară din ultimul an a afectat derularea programelor naţionale de sănătate şi activitatea spitalelor. Un alt efect a fost întârzierea introducerii de noi molecule pe lista medicamentelor compensate. Ultima decizie în acest sens a fost luată în luna aprilie de către Executiv (la un an după precedenta decizie), când au fost introduse 28 de medicamente, din care 22 de molecule noi, pe lista de medicamente compensate şi gratuite. O nouă completare a listei a fost aprobată miercuri de către Executiv, la propunerea Ministerului Sănătăţii, intrând în vigoare de la 1 noiembrie.
"Aprobăm noi medicamente ce vor fi incluse, începând cu 1 noiembrie, pe lista medicamentelor gratuite sau compensate. Este vorba de medicamente pentru boli oncologice şi pentru multe afecţiuni cronice, precum şi pentru transplantul medular", a declarat premierul Marcel Ciolacu, în debutul şedinţei de guvern de miercuri.
UPDATE: Actul normativ (Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2024), publicat în 11 octombrie în Monitorul Oficial, prevede introducerea de medicamente pentru epilepsie, colegenoze majore, poliartrită reumatoidă, HIV, boli oncologice şi transplant de organe.
Hotărârea de guvern modifică şi completează anexa la HG nr. 720/2008 (pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate).
NOILE MOLECULE
Potrivit actului normativ, în sublista C secţiunea C1 (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în regim de compensare 100% din preţul de referinţă, în regim ambulatoriu) se introduc 2 molecule: pregabalin (cu indicaţie pentru epilepsie) şi rituximab (cu indicaţie pentru colagenoze majore şi poliartrită reumatoidă).
În sublista C secţiunea C2 (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază, în regim de compensare 100%, asiguraţii incluşi în programele naţionale de sănătate cu scop curativ în tratamentul ambulatoriu şi spitalicesc) se introduc 19 noi DCI-uri în Programul naţional de boli transmisibile, subprogramul pentru HIV: ritonavir, lopinavir + ritonavir, fosamprenavir, tipranavir, darunavir, tenofovir disoproxil, combinaţii lamivudin + zidovudin,abacavir + lamivudin, combinaţii abacavir + lamivudin + zidovudin, enfuvirtid, dolutegravir, voriconazol, posaconazol, caspofungin, valganciclovir, imunoglobulină normală pentru administrare intravasculară, filgrastim (G-CSF), imunoglobulină umană normală şi isavuconazol.
Tot în sublista C secţiunea C2, la Programul naţional de oncologie sunt introduse medicamentele rituximab şi cabozantinib. De asemenea, medicamentul rituximab este inclus şi în Programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană.