Criza de personal din spitalele publice din România este un subiect discutat intens în ultima perioadă, La nivel naţional există câteva mii de posturi vacante de medici şi asistenţi medicali, din care aproximativ 900 de posturi de medici vacante doar în sistemul medical public din Bucureşti. În plus, este nevoie de posturi pentru circa 4.500 de tineri medici care au terminat rezidenţiatul. Pentru a rezolva această problemă, Guvernul a discutat în şedinţa săptămânală de joi două memorandumuri privind aprobarea organizării de concursuri în vederea ocupării posturilor vacante din spitalele publice din subordinea Ministerului Sănătăţii şi autorităţilor publice locale. Potrivit premierului, "spitalele importante" care au deficit de personal medial "vor putea face rapid angajări".
UPDATE 11.40: În debutul şedinţei de guvern, premierul Marcel Ciolacu a declarat că aproximativ 8.000 de posturi în sistemul sanitar şi de asistenţă socială vor fi deblocate, fără a oferi alte detalii.
"Toate spitalele importante care au deficit de medici, asistente şi infirmieri vor putea face rapid angajări. (...) Însă fiecare angajare trebuie să se reflecte în mod concret în servicii mai bune pentru pacienţi, un plus de empatie şi de responsabilitate. Aceasta este valabil şi pentru medicii de familie. Bani avem, dar corect este să-i plătim mai bine pe medicii care muncesc serios, adică serviciile prestate efectiv să primeze în faţa plăţii pe liste de pacienţi, adică pe nişte nume puse pe o hârtie", a afirmat premierul.
Pe agenda şedinţei de guvern de joi figurează analiza a două memorandumuri propuse de Ministerul Sănătăţii şi de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Primul se referă la aprobarea organizării concursurilor în vederea ocupării posturilor vacante sau temporar vacante din cadrul unităţilor subordonate Ministerului Sănătăţii, iar al doilea la aprobarea sesiunii de organizare de concursuri sau examene pentru ocuparea unor posturi vacante sau temporar vacante din sectorul sănătate din cadrul instituţiilor publice locale care au depus cereri eligibile neaprobate în anul 2023.
Nu este încă clar care este dimensiunea crizei de personal medical din sistemul sanitar public. Liderii federaţiei sindicale Sanitas vorbesc de un deficit de circa 30.000 de posturi în sistemul sanitar public din România, în timp ce documentele discutate de guvern indică un număr mult mai mic.
O soluţie similară a fost anunţat în luna mai 2023, după o întâlnire la sediul Guvernului cu reprezentanţii Uniunii Sindicale Sanitas, la care au participat prim-ministrul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
La acel moment, reprezentanţii Executivului au promis că vor debloca 14.000 de posturi din sistemul medical, însă nu au explicat de ce acestea nu au fost scoase la concurs atunci când nu exista nicio restricţie de angajare în sistemul public.
“Prin memorandum promovat de Ministerul Sănătăţii, Guvernul va aproba deblocarea a 14.000 de posturi din sistemul medical, demers iniţiat deja la nivelul sistemului Educaţiei, ambele domenii reprezentând priorităţi ale Coaliţiei de Guvernare”, transmitea Guvernul, după reuniunea din mai 2023.
CURTEA DE CONTURI: DOAR 17% DIN POSTURILE LIBERE DIN SPITALE, SCOASE LA CONCURS
Raportul Curţii de Conturi menţionat anterior a prezentat situaţia numărului de posturi vacante şi al celor scoase la concurs în cel 58 de spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii în perioada 2014-2021.
În perioada menţionată, numărul de posturi vacante a fost de 1.428, în medie, iar numărul posturilor scoase la concurs de doar 248, “ceea ce rezultă că, în perioada analizată, au fost scoase la concurs 17% din posturile vacante”.
“Astfel concluzionăm că, în medie, 83% din posturile vacante nu au fost scoase la concurs. Dacă ne raportăm la numărul de posturi ocupate prin concurs din cele scoase la concurs (rata de promovabilitate), rezultă că au fost ocupate, în medie, 80% din posturile scoase la concurs”, se menţiona în raportul.