4 reguli de bază pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare

4 reguli de bază pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare

În lunile de vară mai multe alimente pot deveni ,,bombe” care declanşează toxiinfecţii. Legumele şi fructele importate, carnea insuficient gătită sau păstrată la temperaturi ridicate, ouăle sau lactatele pot deveni pericole pentru sănătatea celor care le consumă. 4 reguli de bază trasate de specialiştii americani vă pot ajuta să preveniţi toxiinfecţiile alimentare.

Poate aţi auzit de bacteriile Campylobacter sau de temuta Salmonella, de E. coli, Listeria ori Shigella care fac ravagii vara. Experţii americani de la Centrele de Control pentru Prevenirea Bolilor (CDC) atrag atenţia asupra produselor alimentare perisabile precum carnea de pasăre, de porc, peştele, lactatele şi ouăle. Toate acestea trebuie ţinute la rece, la frigider. necesită refrigerare. Cea mai simplă regulă pentru păstrarea în siguranţă a alimentelor este să urmaţi instrucţiunile de pe etichete cu privire la modul de păstrare.

CDC subliniază care sunt cele 4 reguli de bază pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare. Acasă curăţaţi, separaţi, gătiţi şi răciţi alimentele.

De asemenea, oferă câteva îndrumări în situaţia în care se întrerupe curentul, începând cu menţinerea uşilor frigiderului şi congelatorului închise. „Un congelator plin va păstra alimentele în siguranţă timp de 48 de ore (24 de ore dacă este pe jumătate plin) fără curent, dacă nu deschideţi uşa. Frigiderul va păstra alimentele în siguranţă până la patru ore fără curent, dacă nu deschideţi uşa”, spun experţii CDC

După patru ore fără curent sau fără sursă de răcire, CDC recomandă ca majoritatea cărnii, lactatelor, fructelor şi legumelor tăiate din frigider să fie aruncate.

Din păcate, nu puteţi vedea, mirosi sau gusta mulţi agenţi patogeni dăunători care provoacă boli de origine alimentară, aşa că este mai bine să fiţi în siguranţă şi atunci când aveţi îndoieli, aruncaţi mâncarea respectivă.

Oamenii răspund în moduri diferite la bacterii, aşa că aceeaşi mâncare ar putea să nu îmbolnăvească toată lumea. Amploarea totală a infecţiilor alimentare  este de obicei subraportată, după cum susţine Medicalxpress.com.

În fiecare an,  1 din 6 americani suferă de o boală alimentară şi aproximativ 3.000 de oameni mor din cauza acestei probleme, conform estimărilor Centrelor americane pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention).

Schimbările climatice pun în pericol siguranţa alimentelor mai desşi cresc riscul toxiinfecţiilor alimentare

viewscnt