Abordare integrată pentru tratamentul cancerului la Centrul Oncologic SANADOR

Abordare integrată pentru tratamentul cancerului la Centrul Oncologic SANADOR

Tratamentul modern al bolnavilor cu cancer se bazează pe o abordare multidisciplinară, care integrează expertiza mai multor specialităţi medicale, pentru a asigura tratamente personalizate, cu rezultate foarte bune. La Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru privat specializat în oncologie din România, fiecare caz este analizat riguros de o Comisie oncologică multidisciplinară (Tumor Board), asigurându-se astfel optimizarea opţiunilor terapeutice, în conformitate cu nevoile individuale ale pacienţilor.

Această strategie permite utilizarea combinată a tehnicilor avansate de diagnostic şi tratament, inclusiv chimioterapie, radioterapie şi intervenţii de chirurgie oncologică, toate orientate spre îmbunătăţirea supravieţuirii şi a calităţii vieţii pacienţilor. Prin aplicarea unui management integrat şi multidisciplinar, SANADOR se afirmă drept lider în domeniul oncologic, asigurând tratamente curative, suport psihologic şi îngrijiri paliative.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienţii beneficiază de o gamă completă de servicii medicale performante, disponibile atât în regim ambulatoriu, cât şi cu spitalizare continuă sau de zi. Diagnosticul, tratamentul şi monitorizarea pe termen lung a bolnavului cu cancer necesită o abordare integrată a serviciilor din diverse specialităţi. Acestea includ oncologie medicală, radioterapie (inclusiv radioterapie externă, stereotaxie şi brahiterapie), medicină nucleară (PET-CT, scintigrafie cu SPECT-CT, terapie izotopică) şi chirurgie oncologică, Centrul Oncologic SANADOR fiind conectat cu Spitalul Clinic SANADOR, precum şi oncologia intervenţională.

La Academia de Senologie SANADOR, primul centru de specialitate din România inclus în Reţeaua internaţională a centrelor senologice, pacientele beneficiază de tehnici moderne de diagnostic pentru cancer de sân, precum ecografie mamară cu sonoelastografie, mamografie digitală cu tomosinteză, imagistică RMN 3 Tesla şi biopsie mamară ghidată ecografic. În funcţie de indicaţie, un tratament pentru cancer de sân include diferite opţiuni terapeutice, de la chimioterapie şi chirurgie conservatoare sau radicală (mastectomie), până la radioterapie conformaţională şi tehnica ganglionului santinelă.

În plus, la Centrul Integrat de Excelenţă în Boli Hepatice, pacienţii cu cancer hepatic au acces la investigaţii şi la tratamente de ultimă generaţie, cu monitorizarea pe termen lung a stării de sănătate.

Oncologia medicală: inovaţie şi tratament personalizat

Oncologia se concentrează pe tratamentul medicamentos al cancerului, utilizând metode precum chimioterapia, imunoterapia, hormonoterapia şi terapiile biologice ţintite pentru gestionarea simptomelor şi complicaţiilor bolii. Rolul medicului oncolog este esenţial încă din faza suspiciunii unui diagnostic de cancer, recomandând investigaţiile necesare, explicând apoi pacientului opţiunile de tratament şi asigurând îngrijirea pe tot parcursul terapiei.

Planul de chimioterapie este elaborat de medicul oncolog în conformitate cu cele mai recente ghiduri şi recomandări terapeutice, fiind adaptat în funcţie de nevoile fiecărui pacient. Chimioterapia poate fi administrată în diverse combinaţii şi secvenţe, incluzând variante neoadjuvante, utilizate înaintea operaţiilor sau radioterapiei, şi adjuvante, administrate ulterior, pentru eliminarea celulelor tumorale reziduale. De asemenea, chimioterapia poate fi aplicată ca metodă exclusivă şi şi-a dovedit eficacitatea şi în tratarea recidivelor şi metastazelor.

Tratamentele ţintite, recomandate pacienţilor cu un profil genetic favorabil, asigură efecte secundare reduse comparativ cu chimioterapia. Imunoterapia stimulează mecanismele naturale ale organismului în lupta împotriva cancerului, în timp ce hormonoterapia este indicată în cazul tumorilor hormonodependente, precum cele mamare, de prostată sau tiroidiene.

La Centrul Oncologic SANADOR pacienţii beneficiază de tratament în conformitate cu recomandările formulate de Societatea Europeană de Oncologie Medicală şi Societatea Americană de Oncologie Clinică.

Tehnici avansate de radioterapie

Radioterapia utilizează radiaţii ionizante pentru a distruge tumorile şi poate fi aplicată cu scop curativ, adjuvant sau paliativ, în funcţie de tipul şi de stadiul bolii. La Centrul Oncologic SANADOR, pacienţii beneficiază de radioterapie externă convenţională, de radiochirurgie sau radioterapie stereotaxică şi de brahiterapie, adică radioterapie internă, cu echipamente de ultimă generaţie.

Aceste tehnici avansate permit iradierea precisă a tumorilor, minimizând afectarea ţesuturilor sănătoase, fiind opţiuni viabile pentru pacienţii care nu pot fi supuşi intervenţiilor chirurgicale. Stereotaxia este o metodă modernă de radioterapie externă, prin care se administrează doze foarte mari de radiaţie, cu precizie maximă, într-o singură şedinţă (radiochirurgie) sau într-un număr limitat de fracţii (radioterapie stereotaxică), pentru a distruge tumorile de dimensiuni mici.

Stereotaxia este indicată în numeroase tipuri de cancere, mai ales pentru tumori cerebrale, vertebrale sau pulmonare, inclusiv pentru tratamentul metastazelor, asigurând tratamente eficiente şi fără spitalizare, în regim ambulatoriu.

Brahiterapia este o metodă avansată de tratament, care utilizează surse radioactive introduse direct în sau în apropierea tumorilor, ghidate imagistic prin ecografie sau radiografie. Acest tip de radioterapie permite administrarea precisă a radiaţiilor, protejând ţesuturile sănătoase din jur. Procedura este rapidă, eficientă, efectuată în ambulatoriu şi implică efecte secundare minime, facilitând o recuperare rapidă. Centrul Oncologic SANADOR, primul din Bucureşti care a oferit brahiterapie interstiţială, utilizează echipamentul performant Varian GammaMedPlus iX, reputat pentru siguranţa şi precizia sa, în tratamentele pentru cancerul de sân, col uterin şi prostată.

Diagnosticul precis şi monitorizarea răspunsului la tratament

Medicina nucleară joacă un rol esenţial în diagnosticul şi monitorizarea bolilor oncologice, utilizând izotopi radioactivi pentru a evalua metabolismul şi funcţia organelor. La Centrul Oncologic SANADOR, investigaţiile de tip PET-CT şi SPECT-CT furnizează informaţii precise despre localizarea şi stadiul tumorilor, fiind indispensabile pentru stadializarea corectă şi monitorizarea tratamentului pacienţilor. Echipamentele performante, precum PET-CT Siemens Biograph Horizon 3R, permite detectarea precoce a tumorilor şi a metastazelor, oferind o imagine tridimensională detaliată a metabolismului celular.

Terapia izotopică cu iod radioactiv, utilizată în tratamentul cancerului tiroidian diferenţiat şi al hipertiroidismului, reprezintă o altă aplicare importantă a medicinei nucleare. În Secţia de Terapie Izotopică din Centrul Oncologic SANADOR, pacienţii primesc tratamentul în condiţii de izolare şi siguranţă maximă, sub supravegherea personalului specializat, pentru distrugerea eficientă a celulelor tumorale sau a ţesutului tiroidian afectat.

Chirurgia oncologică şi oncologia intervenţională

Chirurgia oncologică reprezintă o componentă esenţială în tratamentul neoplaziilor, fiind adesea prima opţiune terapeutică. La Spitalul Clinic SANADOR se efectuează o gamă largă de proceduri chirurgicale

pentru diverse afecţiuni oncologice, incluzând chirurgie diagnostică (cu biopsie pentru diagnostic histopatologic), chirurgie curativă, citoreducţională sau debulking, paliativă, reconstructivă şi preventivă. Intervenţiile sunt realizate prin tehnici avansate, în funcţie de indicaţia stabilită, inclusiv prin chirurgie robotică folosind sistemul da Vinci Xi, laparoscopie de ultimă generaţie 4K şi 3D, şi chirurgie deschisă. Operaţiile sunt realizate într-un bloc operator foarte bine dotat, conectat la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă de categoria I.

Oncologia intervenţională, o ramură modernă a radiologiei intervenţionale, completează abordarea multidisciplinară a tratamentului cancerului. Prin tehnici ghidate imagistic, sunt administrate terapii inovatoare, precum chemoembolizarea hepatică cu microsfere absorbabile, o metodă avansată folosită în tratamentul tumorilor hepatice şi a metastazelor hepatice inoperabile. Aceste proceduri, realizate de medici supraspecializaţi la nivel internaţional, permit distrugerea tumorilor din interior, asigurând soluţii terapeutice pentru cazuri complexe. Intervenţiile minim invazive sunt realizate în deplină siguranţă în Laboratorul de Cateterism al Spitalului Clinic SANADOR, dotat cu două angiografe de ultimă generaţie Philips Azurion 7.

viewscnt