Abordarea integrată a bolilor cardiovasculare. Echipa inimii de la Spitalul Clinic SANADOR

Abordarea integrată a bolilor cardiovasculare. Echipa inimii de la Spitalul Clinic SANADOR

Pentru a obţine cele mai bune rezultate terapeutice pe termen lung, afecţiunile cardiovasculare necesită o abordare integrată, multidisciplinară, astfel încât pacienţii să beneficieze de profesionalismul şi implicarea unor medici cu diferite supraspecializări medicale şi chirurgicale. Astfel, la Spitalul Clinic SANADOR, Echipa inimii include medici empatici şi cu experienţă îndelungată în cardiologie, chirurgie cardiovasculară şi cardiologie intervenţională.

Echipa dedicată inimii asigură proceduri avansate de diagnostic şi tratament pentru bolile cardiace, inclusiv prin tehnici chirurgicale minim invazive şi endovasculare, în funcţie de indicaţia medicală. Aceşti specialişti beneficiază şi de sprijinul colegilor din alte departamente cheie, cum ar fi Compartimentul de Primiri Urgenţe, Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, Radiologie şi Imagistică medicală şi Medicină fizică şi reabilitare medicală, pentru a asigura o abordare integrată a bolilor cardiovasculare.

Rolul cardiologiei în Echipa inimii

Consultul cardiologic este primul pas necesar pentru diagnosticarea afecţiunilor cardiovasculare. După efectuarea anamnezei şi a unui consult fizic detaliat, urmat de măsurarea pulsului şi a tensiunii arteriale, medicul cardiolog va recomanda şi o serie de investigaţii specifice: electrocardiograma de repaus şi de efort, ecocardiografia, monitorizarea Holter EKG, ecografia vasculară Doppler. Acestea permit identificarea rapidă şi de precizie a unor afecţiuni cardiovasculare cum sunt aritmiile, malformaţiile cardiace congenitale, bolile coronariene, valvulopatiile, infecţiile inimii şi insuficienţa cardiacă.

În anumite cazuri, dacă sunt necesare şi alte proceduri complementare pentru diagnostic, specialistul va recomanda şi analize de laborator sau investigaţii imagistice avansate – RMN cardiac, CT cardiac, scintigrafie miocardică sau angio-CT coronarian. În urma acestor proceduri, cardiologul, parte esenţială în Echipa inimii, va stabili un diagnostic şi va recomanda un tratament medicamentos sau va trimite pacientul pentru proceduri terapeutice avansate, care pot fi asigurate de colegii săi specializaţi în chirurgie cardiovasculară sau cardiologie intervenţională.

La SANADOR, pacienţii beneficiază de consultaţii şi investigaţii medicale complete pentru diagnosticul bolilor cardiovasculare asigurate de cardiologi empatici şi experimentaţi, care au acces la echipamente performante, dotate cu tehnologie de ultimă generaţie.

Cardiologia intervenţională, parte esenţială a Echipei inimii

Cardiologia intervenţională este o supraspecializare medicală care foloseşte imagistica avansată şi abordul endovascular (arterial sau venos) pentru diagnosticul de certitudine şi tratamentul minim invaziv al bolilor cardiovasculare. Cea mai utilizată procedură de diagnostic intervenţional este coronarografia, indicată pentru investigarea arterelor coronare. Realizată în regim de spitalizare, această investigaţie arată în detaliu dacă există o îngustare în arterele coronare, ca urmare a depunerii plăcilor de aterom (colesterol şi calciu) pe vasele de sânge. Astfel, poate fi diagnosticată ateroscleroza, afecţiune care, în timp, în lipsa tratamentului potrivit, duce la boală coronariană ischemică şi la infarct miocardic acut.

Aflată la graniţa între cardiologie şi chirurgie cardiovasculară, cardiologia intervenţională include şi o serie de tratamente endovasculare (transcateter), minim invazive, pentru afecţiuni cardiovasculare severe. Pentru că nu presupun intervenţii pe cord deschis, ci doar o mică incizie la nivelul unui vas de sânge, pentru introducerea cateterului, aceste tratamente au numeroase avantaje pentru pacienţi – risc redus de complicaţii, recuperare rapidă, durată scurtă de spitalizare.

La Spitalul Clinic SANADOR, Secţia de Cardiologie intervenţională dispune de două săli de intervenţii dotate cu echipamente de ultimă generaţie – Laboratorul de Cateterism Cardiac şi Laboratorul de Electrofiziologie. Fiecare sală este dotată cu un angiograf ultraperformant Philips Azurion 7.

Printre cele mai frecvente tratamente endovasculare asigurate la Spitalul Clinic SANADOR se numără angioplastia coronariană pentru infarctul miocardic sau pentru tratarea bolii coronariene, implantarea transcateter a valvei aortice (TAVI) pentru stenozele aortice severe, tratamentul endovascular al anevrismului de aortă (procedura TEVAR pentru anevrismul toracic şi EVAR pentru anevrismul abdominal) şi terapia ablativă pentru aritmiile cardiace.

Importanţa chirurgiei cardiovasculare în Echipa inimii

Tratamentul chirurgical al bolilor inimii şi vaselor de sânge – indiferent dacă intervenţiile de chirurgie cardiovasculară sunt realizate clasic, pe cord deschis, sau minim invaziv – este singura soluţie eficientă în cazul unor afecţiuni severe, care nu pot fi tratate altfel. În prezent, în anumite cazuri, operaţiile se pot realiza şi prin abord minim invaziv – prin minitoracotomie sau prin chirurgie endoscopică – astfel încât pacientul se poate recupera mai repede şi poate suporta mai uşor intervenţia.

Centrul de excelenţă în chirurgia cardiovasculară minim invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienţilor acces la intervenţii chirurgicale performante, realizate de medici cu vastă experienţă, în primul bloc operator complet digitalizat din România. Procedurile se pot desfăşura în deplină siguranţă, datorită echipamentelor endoscopice de ultimă generaţie 3D şi 4K.

Atunci când este necesar, operaţiile pot fi completate cu proceduri de cardiologie intervenţională, în acelaşi timp operator, fiecare sală din noul bloc operator devenind o sală hibridă atunci când este utilizat noul angiograf mobil Ziehm Vision RFD Hybrid Edition, introdus în premieră în România la Spitalul Clinic SANADOR.

După tratamentul chirurgical, pacienţii vor primi cele mai bune îngriji medicale în noua secţie de terapie intensivă dedicată chirurgiei cardiovasculare de la Spitalul Clinic SANADOR. Secţia este dotată cu echipamente ultraperformante, integrate într-o platformă digitală, iar cazurile grave beneficiază de suportul unui dispozitiv de oxigenare extracorporală cu membrană (ECMO), aşa-numitul „plămân artificial”.

viewscnt