Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS: ,,Am solicitat o suplimentare de fonduri la rectificarea bugetară”

Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS: ,,Am solicitat o suplimentare de fonduri la rectificarea bugetară”

Accesul românilor la terapii, fie că este vorba de medicamente noi şi scumpe, fie de cele deja cunoscute şi foarte ieftine, trebuie îmbunătăţit în România. O spun pacienţii, o spun medicii şi farmacişii, o recunosc şi unii reprezentanţi ai autorităţilor. Însă de cele mai multe ori se invocă finanţarea precară ca motiv pentru accesul greoi. În opinia preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), acceptabilitatea din perspectiva medicului prescriptor şi din perspectiva pacienţilor este o componentă puţin mai puţin discutată. ,,Accesul pacienţilor la tratament trebuie privit mai larg şi trebuie lucrat pe toate dimensiunile accesului simultan”, a declarat Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS, în cadrul evenimentului  ,,Access and Therapies360”, organizat de redacţia 360medical.ro, o dezbatere din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici şi terapii.

Accesul pacienţilor la tratament depinde de mulţi factori, unii dintre ei ţin de disponibilitatea fizică, materială a medicamentelor în piaţă, care are şi o componentă importantă de reglementare, alţii de accesibilitatea financiară pentru pacienţi, dar şi de bugetele alocate.

,,Degeaba se oferă acces la tehnologii a căror eficienţă, siguranţă sunt demonstrate de studii dacă pur şi simplu există reticenţă alimentată de alte tipuri de considerente decât ultimele dovezi şi aceste considerente au un corespondent în  limitarea accesului”, a afirmat Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS.

În ceea ce priveşte bugetul, potrivit şefului Casei de Asigurări de Sănătate, acesta este limitat şi unele priorităţi şi alegeri sunt inevitabile, cel puţin secvenţierea temporală a deciziilor.

,,Dacă ne uităm cu atenţie la evoluţia FNUASS, în ultimii ani se vede foarte clar componenta medicamente este unul dintre principalii determinanţi ai creşterii bugetului. Deci, se cheltuieşte pe medicamente în România şi în valoare absolută şi în valoare relativă şi de la un an la altul. Această realitate nu poate fi ignorată. A ne prinde din urmă aşteptările cu bugetul este deja nerealist, dar bugetul nu minte până la urmă şi din acest punct de vedere există preocupare în ceea ce priveşte creşterea accesului”, a mărturisit Adrian Gheorghe.

Vlad Negulescu, prezent la dezbaterea organizată de 360medical.ro a explicat faptul că a crescut consumul de medicamente în ultimii ani, nu bugetul, care din 2011 pînă în urmă cu 2 ani a fost fix. ,,Consumul a avut un trend crescător de fiecare dată. Iar acum cu fixarea plafonului de clawback la 25%, respectiv  20% şi 15% este foarte probabil să existe o diferenţă între consumul real şi valoarea de clawback care va fi returnată de către companiile producătoare”.

Întrebat dacă pentru a acoperi acest deficit printr-o creştere a bugetului la medicamente există vreun acord cu Ministerul de Finanţe, preşedintele CNAS a negat.

,,Situaţia pe baza datelor pe care le avem este compatibilă cu perspectiva pe care aţi prezentat-o. Nu suntem chiar acolo, dar este aşteptată o astfel de diferenţă. Însă în acest moment nu există un acord scris cu Ministerul Finanţelor în acest sens. Am solicitat o suplimentare de fonduri la rectificarea bugetară”, a precizat Adrian Gheorghe.

Puteţi urmări şi:

[VIDEO] Alina Culcea, preşedinte ARPIM: ,,Câteva măsuri rapide pot avea efecte substanţiale privind grăbirea accesului la medicamente”

Marinela Debu, preşedintele APAH-RO: ,,Ar fi destul de grav să marcăm Ziua Mondială a Hepatitelor fără tratament”

viewscnt