Adriana Stara, General Manager AbbVie România: Hepatita C rămâne o provocare de sănătate publică în România

Adriana Stara, General Manager AbbVie România: Hepatita C rămâne o provocare de sănătate publică în România

Strategia globală de eliminare a hepatitelor virale ca ameninţare majoră la adresa sănătăţii publice până în anul 2030 este un vis frumos şi ambiţios deopotrivă pentru România.

,,Trebuie să fim conştienţi că hepatita C este un “ucigaş tăcut” printre noi, mai ales pentru populaţia la risc, iar atingerea obiectivului de eliminare a hepatitelor virale în anul 2030 nu este realist pentru România care, în pofida eforturilor semnificative înregistrate în ultimii ani, mai are mult de lucrat pentru a atinge ţintele propuse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, a afirmat în cadrul dezbaterii Hepatitis 360, un eveniment din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici şi terapii, Adriana Stara, General Manager AbbVie România.

Una din temele dezbătute la manifestarea online, organizată de redacţia 360medical.ro în preajma Zilei Mondiale de luptă împotriva Hepatitelor, a fost legată de angajamentul industriei farmaceutice în atingerea obiectivului de eliminare a hepatitelor virale.

,,M-am alăturat acestei ţări frumoase în urmă cu patru luni şi am fost foarte impresionată de progresul înregistrat în România pentru pacienţii diagnosticaţi cu virusul hepatitei C (VHC). Cred că ne putem mândri toţi cu peste 42.000 de pacienţi care au fost trataţi din 2015 în România. Cu toate acestea, cele mai recente date de prevalenţă arată că încă există peste 250.000 de pacienţi care mai trebuie diagnosticaţi şi trataţi”, a declarat Adriana Stara, General Manager AbbVie România.

La nivel global, la fiecare 30 de secunde, o persoană moare din cauza unei boli asociate afecţiunilor hepatice, iar hepatita C este o provocare globală de sănătate publică.

,,Desigur, noi, ca industrie, recunoaştem eforturile autorităţilor şi comitetelor ştiinţifice de a schimba paradigma în tratarea VHC şi de a oferi acces la inovaţie prin includerea terapiilor pangenotipice în contractul cost-volum-rezultat (CVR) în curs şi pentru scopul de a ridica standardul de îngrijire prin extinderea progresivă a accesului la aceste terapii inovatoare.

Cu toate acestea, în ciuda acestor eforturi remarcabile, hepatita C rămâne o provocare de sănătate publică mai ales în rândul populaţiei vulnerabile: persoane lipsite de libertate, lucrători din domeniul sănătăţii, consumatori de droguri şi multe alte categorii care se pot infecta fără a dezvolta niciun simptom pentru o perioadă lungă de timp. Trebuie să le dăm posibilitatea acelor persoane care trăiesc cu aceste infecţii să se testeze şi să aibă acces la tratament în timp util.

Diagnosticul precoce, accesul la îngrijiri medicale şi accesul continuu la tratament simplificat sunt factorii cheie în atingerea obiectivului de eliminare a hepatitelor. Trebuie să rămânem vigilenţi şi să ne intensificăm eforturile de a promova eliminarea, de a îmbunătăţi screening-ul şi de a identifica pacienţii cu hepatite.

Suntem aici pentru a colabora pentru îmbunătăţirea eforturilor de screening la nivel naţional, pentru a identifica modalităţi durabile şi colaboratori pentru a aborda mai bine această nevoie nesatisfăcută în populaţia cu risc ridicat, care are ca rezultat diagnosticarea şi tratamentul precoce al pacienţilor.

AbbVie va continua să fie un partener activ în lupta împotriva hepatitei C susţinând iniţiative interesate în testare şi care includ societatea gastroenterologilor, societatea medicilor specialişti în boli infecţioase, universităţi, ONG-uri, asociaţii de pacienţi, împreună, din 2017 am testat peste 300.000 oameni prin multiple campanii de microeliminare în regiuni cu prevalenţă ridicată şi segmente speciale de populaţie”, a subliniat managerul AbbVie România.

Hepatita C este o boală care poate fi vindecată, în plus există şi oportunitatea de a eradica boala, dar fără sprijinul constant al autorităţilor, acest lucru nu va fi posibil, a atras atenţia Adriana Stara, General Manager AbbVie România.

viewscnt