Bolile cardiovasculare continuă să fie principala cauză a îmbolnăvirilor şi deceselor în România. Aceste afecţiuni sunt adesea diagnosticate în stadii avansate, după ce au provocat complicaţii grave, care afectează semnificativ calitatea vieţii şi, uneori, pot avea consecinţe fatale, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut. Din acest motiv, consultaţiile de cardiologie şi efectuarea investigaţiilor medicale periodice sunt esenţiale pentru diagnosticul şi tratamentul precoce.
Afecţiunile inimii şi vaselor mari de sânge necesită o abordare integrată, multidisciplinară, care poate fi asigurată numai de o echipă a inimii, alcătuită din medici cu diferite specializări, care vor stabili cel mai potrivit tratament, pentru fiecare pacient în parte.
La Spitalul Clinic SANADOR, Echipa inimii este formată din medici cu o vastă experienţă în domeniul cardiologiei, chirurgiei cardiovasculare şi cardiologiei intervenţionale. Aceşti profesionişti de top realizează proceduri de diagnostic şi tratament avansate pentru afecţiunile cardiovasculare, utilizând inclusiv tehnici minim invazive şi endovasculare, cu beneficii semnificative pentru pacienţi. Multe dintre aceste proceduri au fost realizate în premieră pentru România.
În plus, Echipa inimii SANADOR include specialişti din alte domenii esenţiale pentru gestionarea comprehensivă a bolilor cardiace, precum Departamentul de Primiri Urgenţe, Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, Departamentul de Imagistică Medicală şi Departamentul de Recuperare Medicală.
Consultul cardiologic, esenţial pentru sănătatea inimii
Consultul de cardiologie reprezintă un pas esenţial pentru diagnosticarea afecţiunilor inimii şi vaselor de sânge. Acest consult cuprinde o serie de etape, care includ o anamneză detaliată şi un examen clinic atent efectuat de medicul specialist, auscultarea pacientului, care permite identificarea unor sufluri specifice în valvulopatii, dar şi măsurarea tensiunii arteriale, în vederea depistării hipertensiunii arteriale.
Medicul cardiolog poate recomanda şi efectuarea unor analize de laborator şi a unor investigaţii specifice, cum ar fi electrocardiograma, monitorizarea Holter EKG, ecografia cardiacă, ecografia Doppler vasculară, imagistica prin rezonanţă magnetică, tomografia computerizată cardiacă, angiografia coronariană prin tomografie computerizată sau scintigrafia miocardică. Toate aceste investigaţii au rolul de a identifica precoce diverse afecţiuni cardiace, permiţând medicului să recomande un tratament adecvat, înainte de apariţia complicaţiilor.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii beneficiază de servicii medicale complete asigurate de cardiologi empatici şi cu o bogată experienţă în domeniu. Aceşti profesionişti asigură screeningul şi diagnosticul bolilor cardiovasculare şi oferă consiliere pentru prevenirea acestor afecţiuni sau a complicaţiilor, prin promovarea unui stil de viaţă sănătos. Analizele şi investigaţiile pot fi efectuate atât în regim ambulator, cât şi cu spitalizare, în funcţie de indicaţiile medicului specialist.
Rolul cardiologiei intervenţionale
Cardiologia intervenţională reprezintă o supraspecializare medicală în care procedurile de diagnostic şi tratament se efectuează prin abord endovascular, fie arterial, fie venos, prin intermediul unei incizii minime la nivelul unui vas de sânge, pentru a introduce un cateter. Această metodă minim invazivă permite evitarea intervenţiilor chirurgicale tradiţionale, care implică riscuri semnificative pentru pacienţi. În plus, perioada de spitalizare este mai scurtă, iar disconfortul postoperator şi sângerarea sunt reduse, astfel încât recuperarea este mai rapidă.
Una dintre cele mai utilizate proceduri de cardiologie intervenţională este coronarografia, care permite vizualizarea arterelor coronare şi poate fi completată cu angioplastie cu balon şi stent, pentru tratarea stenozelor coronariene. În cazul unui infarct miocardic acut, se poate efectua angioplastie percutană cu stent şi tromboaspiraţie, procedură care restabileşte fluxul sanguin în inimă.
Spitalul Clinic SANADOR este dotat cu un Laborator de Cateterism cardiac performant, echipat cu două angiografe de ultimă generaţie Philips Azurion 7, asigurând proceduri intervenţionale sigure şi eficiente, cu rezultate durabile. Aceste intervenţii se desfăşoară în condiţii sterile similare celor dintr-un bloc operator, datorită unui sistem de ventilaţie cu presiune pozitivă, care elimină particulele şi radiaţiile generate în timpul procedurilor, reducând astfel expunerea la radiaţii a pacienţilor şi a personalului medical.
Importanţa chirurgiei cardiovasculare minim invazive
Chirurgia cardiovasculară joacă un rol deosebit de important în tratamentul afecţiunilor cardiovasculare care nu pot beneficia de alte opţiuni terapeutice. În prezent, datorită avansului tehnologic, intervenţiile pentru tratarea unor afecţiuni ale inimii şi vaselor mari de sânge, cum ar fi anevrismele de aortă, disecţiile sau ocluziile arterelor, venelor sau vaselor limfatice, pot fi realizate prin proceduri minim invazive, evitându-se astfel operaţia deschisă, care implică dificultăţi şi riscuri semnificative pentru pacient.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii cu indicaţie pentru tratament prin chirurgie cardiovasculară au la dispoziţie opţiuni moderne, minim invazive, precum minitoracotomia sau abordul endoscopic. Echipa Centrului de excelenţă în chirurgia cardiovasculară minim invazivă SANADOR efectuează o gamă variată de proceduri chirurgicale avansate, inclusiv tratamentul malformaţiilor cardiace congenitale, reconstrucţii şi înlocuiri valvulare, chirurgia aortei toracice şi intervenţii pentru complicaţiile infarctului miocardic. De asemenea, pacienţii pot beneficia de intervenţii hibride, efectuate în colaborare cu cardiologii intervenţionişti, cum ar fi implantarea de valve transcateter, montarea de stenturi şi grafturi endoaortice.
Intervenţii în premieră realizate de Echipa inimii la Spitalul Clinic SANADOR
La Spitalul Clinic SANADOR s-au înregistrat şi numeroase premiere naţionale în chirurgia cardiovasculară minim invazivă, realizate de echipele chirurgicale de marcă. Printre acestea se numără: tratamentul endovascular al anevrismului aortic toraco-abdominal prin abord minim invaziv periareolar după chirurgie cardiacă prin sternotomie; efectuarea unui mulaj 3D al inimii pacientului şi tratament minim invaziv pentru repararea defectului septal atrial; înlocuirea de valvă aortică transcateter cu proteză biologică şi endoprotezarea pentru anevrismul aortic abdominal şi de artere iliace.
De asemenea, la Spitalul Clinic SANADOR, Echipa inimii a efectuat cu succes tratamentul minim invaziv al insuficienţei de valvă aortică prin defect congenital (bicuspidie aortică) şi corectarea unui defect septal ventricular, precum şi înlocuirea valvei mitrale printr-o procedură minim invazivă numită „valvă în valvă”.
La SANADOR, pacienţii cu afecţiuni ale inimii şi vaselor mari de sânge beneficiază de cele mai avansate tratamente, oferite de medici cu experienţă vastă, supraspecializaţi în chirurgie cardiovasculară minim invazivă şi în cardiologie intervenţională. Aceşti profesionişti utilizează echipamente de ultimă generaţie, inclusiv aparatură de înaltă rezoluţie 3D şi 4K pentru procedurile endoscopice, şi două angiografe de vârf Philips Azurion 7, disponibile în Laboratorul de Cateterism Cardiac pentru intervenţiile endovasculare.
În fiecare an, pe 29 septembrie, este sărbătorită Ziua mondială a inimii, sub patronajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi al UNESCO. Iniţiativa atrage atenţia asupra importanţei unui stil de viaţă sănătos şi a consultului periodic de cardiologic, care este recomandat chiar şi în lipsa unor semne şi simptome.