Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a fost propus de premierul desemnat Marcel Ciolacu pentru un nou mandat de ministru al Sănătăţii, însă decizia nu este văzută cu ochi buni de toţi colegii de partid. Chiar dacă a primit aviz pozitiv în comisiile parlamentare pentru un nou mandat la Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rafila a avut parte de o audiere tensionată şi de critici dure mai ales din partea colegului său de partid, prof. univ. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, care a anunţat, de altfel, că nu va vota pentru un guvern din care face parte actualul ministru.
"Vreau să vă spun de la bun început că vă acuz de neglijenţă criminală faţă de pacienţii cu cancer prin neaplicarea Planului de cancer, domnule Rafila, motiv pentru care voi vota împotriva nominalizării dumneavoastră", a afirmat Patriciu Achimaş-Cadariu, care este deputat PSD.
"Dacă există un instrument prin care poţi salva viaţa pacienţilor cu cancer şi nu-l aplici, este ca şi cum te apropii de om, te dai înapoi şi zici că o să treci peste 10 minute, poate scapă. Asta s-a întâmplat. Aţi spus că faceţi norme: un neadevăr ca toate celelalte neadevăruri pe care le-aţi rostit vizavi de acest lucru", a mai spus medicul clujean.
Alte atacuri au fost lansate din partea parlamentarilor USR, care au venit în sala unde s-a desfăşurat audierea cu pancarte prin care erau trecute reproşuri la adresa actualului ministru.
Deputatul Adrian Wiener, medic din Arad, l-a acuzat de întârzierea implementării proiectelor finanţate din PNRR în Sănătate.
"În 30 iunie, după structura PNRR, ar fi trebuit să fie funcţionale cele 3.000 de cabinete sau asocieri pe care ar fi trebuit să le finanţaţi pentru a creşte, într-adevăr, accesul la medicină de familie. Nu s-au semnat nici măcar contractele de finanţate pentru niciunul din cabinetele medicilor de familie", a spus dr. Adrian Wiener.
Alexandru Rafila s-a apărat susţinând că este nevoie de schimbarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului deoarece acesta nu se adresează tuturor pacienţilor oncologici.
"Totdeauna uşa Ministerului Sănătăţii a fost deschisă, domnul Achimaş a fost invitat la sediul ministerului şi înainte de adoptarea acestei legi, pentru care au existat numeroase amendamente din partea Ministerului Sănătăţii, care au fost respinse în bloc. A fost şi ulterior inclus în grupul de specialişti ", a spus ministrul.
"Noi vrem să facem un plan care să nu fie discriminatoriu. (...) Există o scrisoare, aţi văzut-o, domnule profesor Achimaş? Scrisoarea pacienţilor cu melanom, care solicitau includerea în planul naţional de combatere a cancerului. Dumneavoastră i-aţi lăsat în afara acestui plan", a mai spus Alexandru Rafila.
La finalul audierii, Alexandru Rafila a primit aviz pozitiv, cu 25 de voturi "pentru", 11 "împotrivă" şi o abţinere.