Ancheta privind fraudarea unui concurs la MS. Ministrul Sănătăţii: Dacă sunt persoane responsabile de vicierea acelui concurs, e normal să răspundă în faţa legii

Ancheta privind fraudarea unui concurs la MS. Ministrul Sănătăţii: Dacă sunt persoane responsabile de vicierea acelui concurs, e normal să răspundă în faţa legii

O anchetă penală este în curs de desfăşurare, după ce 3 persoane au fost bănuite că au fraudat un concurs de angajare pentru un post de consilier, scos la concurs de Ministerul Sănătăţi. Prof.dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii,  a declarat că în cadrul anchetei penale care se desfăşoară la instituţia pe care o conduce au fost reţinute două persoane.

,,Nu e vorba despre un scandal, este vorba despre o anchetă penală în curs. În cursul zilei de ieri au fost percheziţionate trei birouri de la Ministerul Sănătăţii, au existat audieri ale unor angajaţi de la minister în cursul serii, până târziu. Am solicitat şi noi Parchetului de pe lângă Tribunalul Sectorului 1 informaţii care pot fi date publicităţii, pentru că nu vrem în niciun fel să interferăm în desfăşurarea acestei anchete. Dacă sunt persoane responsabile de vicierea acelui concurs, e normal ca ele să răspundă în faţa legii. Nu am decât informaţiile pe care le-am dat publicităţii şi în cursul zilei de ieri, plus, se pare, că este vorba şi despre două reţineri, a unui angajat al ministerului şi unul dintre candidaţi", a precizat Rafila, la Palatul Parlamentului.

Singura candidată  la concurs ar fi primit subiectele înainte de examinare. Procurorii au intrat pe fir şi au descins chiar în timpul testării. Doi dintre suspecţi, respectiv un membru al comisiei de concurs şi o intermediară, au fost plasaţi sub control judiciar.

Ministrul Sănătăţii prezent la Masa rotundă ,,Creşterea accesului populaţiei la vaccinarea antigripală”, organizată de COPAC la Sala Comisiei de Sănătate de la Camera Deputaţilor, a precizat că instituţia scoate frecvent posturi la concurs în toate departamentele, inclusiv în cel de Resurse umane, tocmai ca să putem face faţă solicitărilor medicilor care sunt tot mai multe şi care necesită nu o birocraţie excesivă, ci verificarea documentelor de calificare profesională, pentru că România este parte a Uniunii Europene, iar recunoaşterea reciprocă a calificărilor.

De-a lungul timpului, au fost mai multe plângeri din partea medicilor care spuneau că atunci când se întorc în ţară durează chiar şi ani de zile până le sunt recunoscute studiile. Referindu-se la Departamentul de Resurse Umane, prof.dr. Alexandru Rafila a subliniat că aceste plângeri nu au legătură această situaţie cu cazul de ieri.

,,Ieri, era vorba despre ocuparea unui post în cadrul Ministerului Sănătăţii. profesionale necesită documente care să certifice că această calificare profesională s-a şi desfăşurat în diverse state, pentru că există o interoperabilitate a acestor sisteme", a explicat ministrul Sănătăţii.

Cercetările în acest caz vizează suspiciuni privind săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Ancheta este realizată în colaborare cu Direcţia Generală Anticorupţie.

,,Suspiciunile se referă la fraudarea unui concurs pentru ocuparea funcţiei de consilier clasa I, grad superior, în cadrul Direcţiei Politici de Resurse Umane în Sănătate - Biroul recunoaştere a calificărilor şi reglementare. În cursul zilei de 10.10.2023, după obţinerea autorizărilor legale de la instanţa competentă, au fost puse în executare mai multe mandate de percheziţie domiciliară la sediul Ministerului Sănătăţii şi la domiciliul unor persoane fizice", potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

viewscnt