Numărul săptămânal de cazuri noi de rujeolă se menţine ridicat în România, pe fondul ratei scăzute de vaccinare, arată datele raportate de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). Săptămâna trecută a fost raportat şi un nou deces, al 16-lea de la debutul epidemiei, la un copil de 2 ani nevaccinat şi cu obezitate morbidă.
Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de rujeolă la nivel naţional, în 5 decembrie 2023, motivând decizia prin creşterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă şi prin numărul mare de spitalizări în secţiile de pediatrie şi boli infecţioase al copiilor infectaţi.
Între timp, epidemia s-a extins în toată ţara, fiind raportate cazuri în toate judeţele din ţară.
Pentru ultima săptămână (13-19 mai), Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) în România a raportat 884 de noi cazuri confirmate de rujeolă, aproape de recordul săptămânal pentru actuala perioadă de supraveghere. Spre comparaţie, pentru precedentele 2 săptămâni (29 aprilie - 12 mai, raport comun ca urmare a minivacanţei de Paşte) au fost raportate în total 894 de cazuri noi.
Numărul total de cazuri a ajuns la 15.763 în 19 mai (de la 1 ianuarie 2023, începutul perioadei de supraveghere), în timp ce numărul de decese a ajuns la 16 (un nou deces raportat în ultima săptămână).
"Al 16-lea deces (jud. Buzău) a fost raportat la o persoană de sex masculin, în vârstă de 2 de ani, nevaccinată antirujeolic. Comorbidităţi: obezitate morbidă", a precizat INSP.
Cea mai mare incidenţă a cazurilor de rujeolă este în judeţele Braşov (354,8 cazuri la 100.000 de locuitori), Mureş (231,2), Covasna (229,1), Alba (219,8) şi Giurgiu (191,4).
La polul opus, cele mai mici incidenţe au fost înregistrate în Vaslui (2 cazuri, 0,5/100.000 locuitori), Tulcea şi Mehedinţi (câte 8 cazuri în fiecare judeţ, incidenţă de sub 5/100.000).
În urmă cu 3 luni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că mai mult de jumătate din ţările lumii vor fi expuse unui risc ridicat sau foarte ridicat de apariţie a rujeolei până la sfârşitul anului, dacă nu se iau măsuri urgente de prevenire.
Cazurile de rujeolă au crescut în majoritatea zonelor de pe glob, în principal din cauza lipsei de vaccinări în anii pandemiei de Covid-19, când sistemele de sănătate au fost copleşite şi au rămas în urmă cu vaccinările de rutină pentru bolile care pot fi prevenite.
În Europa, creşterea numărului de cazuri este deosebit de îngrijorătoare în special pentru regiunile în care există niveluri scăzute de acoperire vaccinală şi grupuri de persoane nevaccinate.