As. univ. dr. Lucian Scurtu: În dermatita atopică, emolierea este cuvântul cheie

As. univ. dr. Lucian Scurtu: În dermatita atopică, emolierea este cuvântul cheie

Dermatita atopică este o boală cu multe dimensiuni, cea socială fiind extrem de importantă, poate comparabilă cu cea din psoriazisul vulgar pe care medicii îl văd poate mai des în România. Ce stil de viaţă ar trebui să adopte pacienţii cu dermatita atopică şi de ce este atât de importantă emolierea în cazul acestora, a explicat la dezbaterea Dermatitis360 as.univ. dr. Lucian Scurtu, UMF Carol Davila (UMFCD) Bucureşti şi medic dermatolog la Spitalul Clinic Colentina.

Reprezentantul UMFCD a oferit mai multe sfaturi legate de regimul igieno-dietetic al pacientului atopic în cadrul primei ediţii a evenimentului Dermatitis360.

Potrivit medicului, dermatita atopică este mai frecvent o boală a oamenilor cu piele de tip 1 ( skin tipe 1) cu ochi albaştri. Chiar dacă în România domină tipul de piele 3 (skin tipe 3), sunt destul de multe cazuri de dermatită atopică.

,,Din punct de vedere etiopatogenic, dermatita atopică cunoaşte două orizonturi. Este o boală genetică, vedem agregarea familială, vedem mai ales la gemenii monozigoţi acest lucru. Există un defect într-o proteină care se numeşte filagrină, proteina stratului cornos al pielii şi apare o piele transepidermală de apă. Pacienţii cu dermatita atopică trebuie să înţeleagă faptul că ei pierd apă prin piele. Această pierdere transepidermală de apă nu este dată doar de defectul genetic, ci şi de o modificare care apare la nivelul unor grăsimi care ţin corneocitele, adică celule stratului cornos pe loc. Pacienţii pierd apă şi cuvântul cheie este emolierea”, a atras atenţia as. univ. dr. Lucian Scurtu.

Medicul dermatolog a precizat însă că emolierea nu trebuie să se facă înainte de primul pas. Prima coordonată în prevenţia eczemei din dermatita atopică trebuie să fie o igienă cutanată bine pusă la punct.

,,Pacienţii cu dematita atopică se vor spăla şi vor alege cu precauţie agenţi de spălare. Nu vor alege săpunuri alcaline, săpunuri care conţin agenţi activi de suprafaţă, surfactanţi, care au capacitatea de a înlătura şi bruma de trigliceride care este între corneocitele care fac adeziunea de la nivelul stratului cornos”, a spus as. univ. dr. Lucian Scurtu, de la UMFCD.

,,Pacienţii vor utiliza o apă caldă, dar nu fierbinte. Atenţie, acele băile fierbinţi în cadă cu lumânări nu sunt recomandate pacienţilor cu dermatita atopică. Recomandăm duşurile scurte cu apă caldă, nu fierbinte”, i-a sfătuit dermatologul pe pacienţi, spunându-le să înceapă emolierea emolierea cât timp pielea este încă umedă.

 ,,Pacienţii care folosesc emoliente de calitate îşi scad singur necesarul de dermatocorticoid. Pacienţii, dacă înţeleg că emolierea este elementul cheie, nu vor dezvolta corticofobie pentru că riscul de fler o să scadă şi necesarul de corticoterapie scade”, a spus medicul dermatolog.

La manifestarea organizată de redacţia 360medical.ro, având partener ştiinţific Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila (UMFCD), au mai participat: Prof. Dr. Daciana Elena Brănişteanu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” Iaşi Spitalul Clinic Universitar CF Iaşi, Dr. Alin Nicolescu, Secretar General al Societăţii Române de Dermatologie (S.R.D), Conf. Univ. Dr. Carolina Negrei, Membru în Consiliul Ştiinţific al ANMDMR, Adriana Stara, General Manager AbbVie România, Asist. Univ. Dr. Cristina Beiu Medic specialist dermatolog la Spitalul Elias, Rozalina Lăpădatu, Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA), Dr. Cristina Vancsa, mama a doi copii cu dermatită atopică, medic epidemiolog şi consultant lactaţie IBCLC, Bianca Batusariu, Asistentă medicală şi pacientă cu dermatită atopică, si Prof. Univ. Dr. Carmen Bunu Panaitescu, Medic alergolog, preşedintele Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC).

Puteţi urmări întreaga dezbatere aici.

[VIDEO] Dr. Alin Nicolescu la Dermatitis 360: Mare greşeală că dermatita atopică a fost confundată cu alergia!

Prof. dr. Daciana Elena Brănişteanu, la Dermatitis360: Diagnosticul de dermatită atopică poate fi o provocare

viewscnt