Asociaţiile medicilor stomatologi cer intervenţia Guvernului pentru a asigura prezenţa observatorilor la alegerea conducerii CMSR

Asociaţiile medicilor stomatologi cer intervenţia Guvernului pentru a asigura prezenţa observatorilor la alegerea conducerii CMSR

Mai multor asociaţii profesionale ale medicilor stomatologi din România au solicitat joi intervenţia de urgenţă a Guvernului, pentru a permite prezenţa observatorilor la procesul electoral pentru alegerea conducerii Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR). În prezent nu se ştie data exactă la care vor fi organizate alegerile pentru conducerea Colegiului. 

Actuala conducere a CMSR s-a aflat în centrul unui scandal în această vară, după ce a emis două decizii care au provocat proteste în rândul medicilor stomatologi, restrângând dreptul la liberă practică. În urma protestelor, conducerea Colegiului a anulat deciziile.

Acum, asociaţiile medicilor stomatologi acuză CMSR că "se pregăteşte de o premieră pentru România post-decembristă".

"Practic, prin modificarea regulilor de derulare a alegerilor, acestea ar urma să se deruleze în absenţa observatorilor, atât pe durata procesului electoral, cât şi la numărătoarea voturilor. Considerăm că cei peste 27 de mii de medici stomatologi din România, profesând în cea mai mare parte în mediul privat, practicând o meserie prin excelenţă liberală, nu pot fi lipsiţi de dreptul constituţional de a alege şi de a fi ales în condiţii de transparenţă şi legitimitate", au transmis asociaţiile, într-un comunicat remis 360medical.ro.

Semnatarii comunicatului solicită ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a avizat deja actul normativ la nivelul Ministerului Sănătăţii, "să pună capăt acestor derapaje nedemocratice şi abuzive ale actualei conduceri a CMSR, garantând public prezenţa observatorilor la alegerile pentru acest colegiu, la nivel local şi naţional".

“Atragem atenţia asupra faptului că dreptul de a alege şi de a fi ales este un drept garantat prin constituţie ce nu poate fi suprimat prin prevederile stipulate în cadrul unui regulament de organizare şi funcţionare”, a declarat secretarul general al SSER, dr. Florin Lăzărescu, citat în comunicat.

Potrivit asociaţiilor, alegerile pentru conducerea CMSR riscă să fie transformate într-un mecanism anti-democratic de către actuala conducere, prin îngrădirea dreptului de a alege şi de a fi ales pentru mai mulţi medici stomatologi.

Asociaţiile precizează că Ministerul Sănătăţii a pregătit deja un proiect de ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care se află în proces de avizare la nivelul Executivului.

Proiectul de act normativ modifică articolul 550 al Legii nr.95/2006, stipulând că Ministerul Sănătăţii poate desemna observatori la procesul electoral din cadrul CMSR.

Solicitarea a fost transmisă de Societatea de Stomatologie Estetică din România (SSER), Asociaţia Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România (AMSPPR), Asociaţia Medicilor Stomatologi din Municipiul Bucureşti, Asociaţia Medicilor Stomatologi Galaţi, Asociaţia Română de Excelenţă pentru Ortodonţie şi Asociaţia „Digital Dental Society".

viewscnt