Compania farmaceutică britanică AstraZeneca a oprit temporar studiile clinice în care era testat vaccinul anti-Covid-19 pe care l-a dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford, după apariţia unor reacţii adverse severe la un participant.
Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca/Universitatea Oxford se numără printre cele aflate în cea mai avansată fază din lume, fiind testat începând din iulie într-un studiu clinic amplu, de faza a III-a. Vaccinul se bazează pe un vector viral (un virus prezent la cimpanzei, inofensiv pentru oameni) şi este în curs de testare într-un studiu clinic de faza a III-a în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud.
Compania a anunţat că a suspendat studiile clinice din proprie iniţiativă pentru a permite unei comisii independente să analizeze datele privind siguranţa şi caută soluţii pentru grăbirea acestei analize, pentru a reduce la minimum orice potenţial impact asupra calendarului de testare.
"Este o acţiune de rutină care trebuie să aibă loc oricând apare o afecţiune potenţială neexplicată într-un studiu clinic", a precizat compania, într-un comunicat citat de Reuters.
Compania nu a precizat natura reacţiei adverse ce a apărut la participantul la studiul clinic, însă se aşteaptă ca persoana respectivă să îşi revină.
Publicaţia The New York Times a relatat, citând surse apropiate companiei, că la un participant la studiul clinic derulat în Marea Britanie s-a identificat mielită transversă, o inflamaţie a coloanei vertebrale care este declanşată de multe ori de infecţii virale.
Totuşi, nu este clar dacă afecţiunea identificată la participantul la studiul clinic are legătură cu vaccinul anti-Covid-19.
Anunţul vine în condiţiile în care AstraZeneca a început deja să producă 30 de milioane de vaccinuri anti-Covid-19 pentru guvernul britanic, care vor fi folosite doar dacă vor fi aprobate.
Compania estima că o cerere de aprobare pentru acest vaccin ar putea fi depusă până la finalul acestui an la autorităţile de reglementare în domeniul medicamentelor.