Avertisment împotriva administrării de doze mari de vitamina D pentru prevenirea Covid-19

Avertisment împotriva administrării de doze mari de vitamina D pentru prevenirea Covid-19

O echipă internaţională de experţi din Europa şi Statele Unite a transmis un avertisment împotriva administrării de doze mari de vitamina D pentru prevenirea Covid-19, menţionând că nu există nicio dovadă ştiinţifică privind un eventual efect preventiv.

Avertismentul a fost publicat în  BMJ, Nutrition, Prevention and Health şi a venit după mai multe rapoarte neverificate potrivit cărora dozele înalte de vitamina D, de peste 100 micrograme/zi, ar reduce riscul de îmbolnăvire de Covid-19 sau ar ajuta la tratamentul bolii.

Articolul a analizat dovezile ştiinţifice actuale legate de folosirea vitaminei D în cazul unor infecţii şi a ajuns la concluzia că nu există date care să susţină vreun efect benefic al unor doze mari de vitamina D în cazul Covid-19.

Vitamina D este un hormon produs în piele ca urmare a expunerii la soare şi ajută la reglarea cantităţii de calciu şi de fosfor din organism, precum şi la fixarea acestora în oase şi dinţi.

“Un nivel adecvat de vitamina D în organism este crucial pentru sănătatea noastră, pentru că un nivel prea scăzut poate duce la rahitism şi la dezvoltarea osteoporozei, în timp ce un nivel prea ridicat poate duce la o creştere a cantităţii de calciu din sânge, cu efecte dăunătoare”, a explicat prof. Sue Lanham-New de la Universitatea din Surrey şi autor al raportului, citată de sciencedaily.com.

Echipa de experţi a analizat studiile realizate până acum şi nu a descoperit nicio dovadă a unei asocieri între o doză înaltă de vitmaina D şi riscuri mai mici de Covid-19 sau de infecţii respiratorii, în general.

Ghidurile internaţionale recomandă persoanelor din ţări cu climă mai rece şi un număr mai mic de zile însorite, cum ar fi Marea Britanie, să ia suplimente de cel mult 10 micrograme de vitamina D în lunile de iarnă.

viewscnt