Biroul regional pentru Europa al OMS va deschide un centru de excelenţă la Bucureşti

Biroul regional pentru Europa al OMS va deschide un centru de excelenţă la Bucureşti

Biroul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) va deschide un centru de excelenţă la Bucureşti, dedicat impactului elementelor comportamentale şi culturale asupra sănătăţii.

Constituirea centrului este prevăzută într-un memorandum elaborat de Ministerul Sănătăţii, inclus pe agenda şedinţei de guvern de miercuri.

"Constituirea Centrului de excelenţă, ca organism OMS/Euro în subordinea Biroului pentru România al OMS, reprezintă parte a iniţiativei OMS Europa dedicată impactului elementelor comportamentale şi culturale asupra sănătăţii şi urmăreşte furnizarea de expertiză în acest domeniu Statelor Membre, fiind parte a agendei extinse de sănătate publică a Biroului Regional", se arată în document.

Noua iniţiativă "Behavioral and Cultural Insights" este cuprinsă în programul european de lucru 2021-2025, adoptat în unanimitate de statele membre în Comitetul Regional din 2020, şi urmăreşte să consolideze capacitatea regională de înţelegere a barierelor comportamentale şi culturale care stau la baza şi abordarea problemelor complexe de sănătate cu care se confruntă societăţile noastre astăzi.

Prin această iniţiativă, OMS Europa intenţionează să investească în înţelegerea perspectivelor care pot ajuta la construirea unei culturi a sănătăţii care să permită populaţiei să facă alegeri sănătoase, în viaţa de zi cu zi şi în modul în care utilizează serviciile de sănătate.

Iniţiativa are ca obiective principale sprijinirea ţărilor interesate, precum şi a structurilor regionale şi subregionale, pentru a identifica oportunităţi de adoptare şi creare de bune practici în promovarea unei culturi a sănătăţii şi realizarea unui compendiu de bune practici pentru a face politicile, procesele, procedurile şi reglementările adecvate cultural, centrate pe oameni şi uşor
de utilizat, cu accent deosebit pe includerea informaţiilor despre experienţa pacientului în elaborarea politicilor.

De asemenea, iniţiativa prevede înfiinţarea unui centru de resurse pentru cercetările emergente privind factorii comportamentali şi culturali care afectează comportamentul în ceea ce priveşte sănătatea.

Pentru România, promovarea unei culturi a sănătăţii şi a unei politici de prevenţie este o temă prioritară, generată de incidenţa foarte mare a mortalităţii prevenibile, dar şi din experienţa recentă a pandemiei de Covid-19, "care a demonstrat consecinţele devastatoare pe care comportamentul individual le poate avea asupra societăţii în general", potrivit memorandumului.

"În acest context, această iniţiativă poate fi considerată un atu-cheie nu doar din punct de vedere al vizibilităţii, ci şi în reproiectarea politicilor publice în domeniul sănătăţii publice. Amplasată în inima Regiunii Europene şi având legături culturale, istorice şi politice atât cu părţile de est cât şi de vest ale Regiunii, România este bine plasată pentru a găzdui un Centru de Excelenţă care trebuie să îmbrăţişeze diversitatea Regiunii", mai arată documentul.

Iniţiatorii memorandumului consideră că prezenţa în capitala României a unui astfel de centru de excelenţă este o consecinţă a colaborării pozitive dezvoltate de-a lungul anilor cu Biroul Regional OMS pentru Europa.

"Prin asigurarea unei platforme pentru consultări, instruire, dezvoltare de concepte, precum şi furnizarea de lecţii învăţate, România poate acţiona ca partener credibil în acest domeniu. Totodată, România ar putea deveni un pol de excelenţă şi un furnizor de expertiză regional, respectiv pentru parteneri ai OMS, atât regional, cât şi în relaţia cu celelalte regiuni ale OMS, în domeniu", men'ioneaz[ documentul.

Aria de activitate a centrului de excelenţă va fi stabilită de către părţi, iar personalul poate fi o combinaţie între experţi internaţionali şi experţi naţionali.

Într-o primă etapă, centrul ar putea avea ca structură de personal 2 ofiţeri tehnici, 2 ofiţeri naţionali de program şi un asistent administrativ.

Ţările interesate din regiune ar putea detaşa personal, pentru a sprijini activitatea centrului de la Bucureşti.

Pentru înfiinţarea centrului OMS sunt necesare discuţii interinstituţionale pentru stabilirea cadrului juridic, a sursei de finanţare şi a cuantumului contribuţiei anuale a României, identificarea locaţiei, precum şi alte detalii privind organizarea şi funcţionarea Centrului, care exced competenţa Ministerului Sănătăţii, mai arată memorandumul.

viewscnt