Bogdan Chiriac, preşedinte AFFR: Ar trebui să se facă decontarea serviciilor de vaccinare antigripală şi pentru farmacii

Bogdan Chiriac, preşedinte AFFR: Ar trebui să se facă decontarea serviciilor de vaccinare antigripală şi pentru farmacii

Până acum Ministerul Sănătăţii rămânea în fiecare an cu doze de vaccin gripal neutilizate. În 2021 au fost neutilizate 600.000 de doze de vaccin ceea ce ,,înseamnă o pierdere economică foarte mare”, a spus prof.dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii care a mărturisit că nu se aşteaptă ca programul de vaccinare să funcţioneze perfect, dar speră că odată cu rambursarea vaccinurilor acoperirea vaccinală în România să crească.

,,În 2017 jumătate din  vaccinurile gripale au fost aruncate. Sunt pacienţi pentru care vaccinarea antigripală este esenţială. Sper ca în 2-3 ani să vedem o curbă ascendentă a acoperirii vaccinale, dar cea mai importantă este protejarea oamenilor, nu acoperirea vaccinală”, a declarat prof.dr. Alexandru Rafila, prezent la masa rotundă ,,Creşterea accesului populaţiei la vaccinarea antigripală”, organizată de COPAC la Sala Comisiei de Sănătate de la Camera Deputaţilor.

Persoanele aflate la risc, cei care sunt pacienţi cronici, persoanele de peste 65 de ani, copiii, gravidele beneficiază de decontarea 100 la sută a vaccinurilor gripale, începând de acum. Pentru aceşti pacienţi este decontat şi procesul de vaccinare la medicul de familie. În cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 45-64, fără boli cronice, compensarea este de 50 la sută. Categoria de vârstă 19-44 de ani nu beneficiază de compensarea vaccinurilor gripale.

COPAC a elaborat traseul persoanei care doreşte să se vaccineze în România, ţinând cont că românii se pot vaccina şi la medicul de familie, dar şi la farmaciile care fac parte din programul pilot de vaccinare şi care sunt înscrise în momentul de faţă 250 de farmacii.

Pentru persoanele care beneficiază de decontarea vaccinării antigripale paşii sunt următorii: medicul de familie sau medicul specialist, în urma unei evaluări medicale, eliberează reţeta compensată, pacientul merge la farmacie de unde primeşte vaccinul gripal gratuit sau compensat 50 la sută, în funcţie de categoria din care face parte. În acest moment, dacă farmacia respectivă este înscrisă în programul de vaccinare poate cere să fie vaccinat, dacă nu este la prima administrare sau merge fie la medicul de familie fie la medicul specialist. Procedura de vaccinare nu este decontată de Casa Naţională de asigurări de Sănătate, însă există un serviciu de administrare intramusculară a unor medicamente, care acoperă şi administrarea vaccinului gripal.

,,Fiind o problemă de sănătate publică ar trebui ca persoanele să beneficieze gratuit de vaccinarea antigripală în ambele centre de vaccinare ( nota red. adică şi la medicul de familie şi la farmacist). Deci să fie decontarea acestor servicii de vaccinare şi pentru farmacii”, a atras atenţia Bogdan Chiriac de la Asociaţia Farmaciilor şi Farmaciştilor din România (AFFR), care reprezintă 900 de farmacii din ţara noastră.

În momentul de faţă cei care optează pentru vaccinarea antigripală în farmacii trebuie să plătească serviciul de vaccinare, chiar dacă vaccinul îl obţin gratuit pe baza prescripţiei medicale. Orice medic, indiferent de specialitate poate prescrie vaccinul gripal.

viewscnt