Deseori, sarcinile au o evoluţie normală, fără să existe vreun risc care să pună în pericol viaţa mamei, a fătului sau a amândurora. Există însă şi situaţii în care, dezvoltarea fătului, dar şi sănătatea gravidei, pot fi influenţate de anumite probleme medicale preexistente ale viitoarei mame sau de unele apărute în timpul sarcinii. Fiind vorba despre o sarcină cu risc obstetrical crescut, medicul va acorda o atenţie sporită urmăririi acesteia, astfel încât mama să fie în siguranţă, iar bebeluşul să vină sănătos pe lume.
Pentru evitarea problemelor în sarcină, pregătirea trebuie să înceapă chiar de dinaintea momentului concepţiei, prin verificarea stării de sănătate, cu ajutorul unor analize şi investigaţii specifice. Odată sarcina instalată, colaborarea strânsă între medicul de obstetrică-ginecologie şi gravidă este esenţială pentru prevenirea unor eventuale complicaţii, dar şi pentru gestionarea acestora într-un mod corespunzător, atunci când apar.
Afecţiuni preexistente ce pot încadra o sarcină la risc
Unele boli preexistente ale mamei, dacă nu sunt tratate sau nu beneficiază de un management corespunzător, pot influenţa dezvoltarea sarcinii şi chiar pot afecta sănătatea mamei şi a fătului. Hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, diferite afecţiuni pulmonare şi renale, obezitatea, dar şi infecţiile cronice, hepatita, infecţiile urinare, cele cu transmitere sexuală sau unele probleme de coagulare ale sângelui sunt factori de risc care pot afecta evoluţia optimă a sarcinii şi sănătatea fătului. De asemenea, statusul de sarcină la risc poate fi generat şi de unele boli autoimune, cum ar fi, de exemplu, lupusul eritematos sistemic şi scleroza multiplă. Şi anumite afecţiuni ginecologice, netratate la timp, pot avea impact asupra sarcinii, fibromul uterin, sindromul de ovar polichistic, chisturile ovariene, polipii endometriali, cancerul de col uterin fiind câteva dintre acestea. O importanţă deosebită trebuie acordată şi femeilor cu istoric de avort spontan sau cu afecţiuni genetice, dar şi celor cu vârstă prea mică, respectiv sub 17 ani, şi pacientelor peste 35 de ani.
Potenţiale complicaţii ce pot încadra sarcina la risc
Chiar dacă viitoarea mamă este sănătoasă, nefiind diagnosticată cu o altă afecţiune înainte de a rămâne însărcinată, pe parcursul celor nouă luni de sarcină pot apărea unele complicaţii care pot pune în pericol sănătatea acesteia şi a bebeluşului ei. Diabetul gestaţional, preeclampsia, eclampsia, placenta praevia, dar şi depresia provocată de modificările hormonale şi stres sunt printre cele mai frecvente probleme ce pot apărea în timpul sarcinii, fără ca pacienta să aibă vreo boală preexistentă. Pe de altă parte, posibilitatea ca travaliul să se declanşeze înainte de 37 de săptămâni, adică prematur, cum se întâmplă uneori într-o sarcină multiplă, poate încadra o sarcină la risc.
Supravegherea unei sarcini cu risc crescut
Sarcina cu risc obstetrical necesită o atenţie sporită, acordată de o echipă multidisciplinară, în funcţie de caz, astfel încât pacienta şi fătul să beneficieze de o monitorizare riguroasă, iar sănătatea lor să nu aibă de suferit. În acest fel, medicul care urmăreşte sarcina poate face cele mai bune recomandări gravidei în aşa fel încât riscurile asociate potenţialelor complicaţiilor din timpul sarcinii să fie reduse la minimum. Gravidei i se vor recomanda efectuarea unor analize în timpul sarcinii, ecografii de sarcină mai dese şi teste pentru identificarea unor eventuale boli congenitale. De asemenea, medicul va avea întotdeauna în atenţie monitorizarea mişcărilor fetale, a respiraţiei şi a ritmului cardiac al fătului, precum şi cantitatea şi calitatea lichidului amniotic. În unele cazuri de sarcină cu risc obstetrical crescut, obstetricianul poate recomanda gravidei repaus total la pat şi chiar internarea, pentru o urmărire mult mai atentă. Iar naşterea trebuie să se realizeze într-o maternitate modernă, multidisciplinară, astfel încât să se poată interveni prompt, dacă situaţia o impune.
Monitorizarea sarcinii cu risc obstetrical crescut la SANADOR
La SANADOR, viitoarele mame au acces la servicii medicale integrate, complete şi multidisciplinare, de urmărire a sarcinii şi de aducere pe lume a unui bebeluş sănătos. În cazul unor afecţiuni preexistente sau o unor complicaţii apărute pe parcursul sarcinii, gravidele beneficiază la SANADOR de toată atenţia medicilor de obstetrică-ginecologie, precum şi de a celor având alte specializări, în funcţie de caz. Sarcinile cu risc obstetrical sunt evaluate la SANADOR într-un mod personalizat, medicul stabilind o schemă de urmărire pentru fiecare gravidă în parte, în funcţie de particularităţile sarcinii. Astfel, viitoarei mame i se pot recomanda consultaţii mai dese la medicul obstetrician şi, eventual, la medicul specializat în medicină materno-fetală, dar şi la medici din alte specialităţi, în funcţie de afecţiunile preexistente sau de eventualele complicaţii. De asemenea, medicul mai poate indica şi efectuarea de ecografii de sarcină la distanţe mai scurte de timp decât în mod normal, precum şi monitorizarea la domiciliu de către pacientă a tensiunii arteriale. Dacă există factori care pun în pericol sănătatea mamei şi a fătului, medicul care urmăreşte sarcina poate recomanda inclusiv inducerea travaliului pentru naştere naturală sau pentru o naştere de urgenţă printr-o operaţie cezariană.
Gravidele care aleg serviciile SANADOR pot naşte în condiţii de maximă siguranţă la Maternitatea SANADOR, dotată la standarde internaţionale şi care dispune atât de o Secţie de Neonatologie, unde sunt îngrijiţi cu maximă atenţie bebeluşii născuţi sănătoşi, cât şi de o Secţie de Terapie Intensivă Neonatală, echipată cu aparatură de ultimă generaţie, care să susţină funcţiile vitale ale nou-născuţilor prematuri sau ale celor cu diferite probleme de sănătate şi să îi ajute să se adapteze mai uşor la viaţa extrauterină. În cazul în care travaliul se declanşează înainte de termen sau dacă apare o complicaţie care poate pune viaţa mamei şi a fătului în pericol, viitoarele mame se pot adresa cu încredere Compartimentului de Primiri Urgenţe SANADOR, Spitalul Clinic SANADOR fiind singurul spital privat multidisciplinar din România care dispune de un astfel de compartiment.