Care este prevalenţa BPOC în România. 50% din pacienţi, nediagnosticaţi

Care este prevalenţa BPOC în România. 50% din pacienţi, nediagnosticaţi

Prevalenţa Bolii Pulmonare Obstructive Cronice (BPOC) în România este de circa 8,3%, însă peste 50% dintre pacienţii cu această afecţiune pot fi nediagnosticaţi, potrivit preşedintelui Societăţii Române de Pneumologie, prof. dr. Roxana Nemeş.

Principalele cauze ale BPOC sunt fumatul, poluarea, sărăcia şi infecţiile din timpul copilăriei, spun specialiştii.

"O singură exacerbare moderată a BPOC a crescut riscul de deces cu 17%. Riscul de infarct miocardic s-a dublat în primele cinci zile după o exacerbare moderată a BPOC", a afirmat prof. dr. Roxana Nemeş, medic primar pneumologie, citată de Agerpres.

"BPOC este a doua cea mai frecventă cauză de spitalizare în regim de urgenţă în anumite ţări. 40% dintre pacienţi au fost respitalizaţi sau au decedat în primele 90 de zile de la exacerbare. 40 - 78% dintre exacerbări nu sunt raportate", a completat medicul pneumolog.

Datele actuale arată că una din cinci persoane va muri în primul an după spitalizare, ca urmare a exacerbării severe, şi doar 50% dintre pacienţi mai sunt în viaţă la 3,6 ani de la prima lor exacerbare severă.

"Riscul de deces a crescut cu 80% cu două exacerbări moderate în decurs de 1 an. (...) 5% din pacienţii spitalizaţi din cauza unei exacerbări BPOC decedează pe parcursul spitalizării. Riscul de deces este maxim în prima săptămână şi rămâne ridicat în primele 3 luni de la spitalizare. Mai mult de jumătate dintre pacienţii spitalizaţi din cauza unei exacerbări decedează în primii cinci ani după spitalizare", a precizat prof. dr. Roxana Nemeş.

Potrivit medicului, BPOC ar trebui să reprezinte o prioritate de sănătate publică în România. În prezent, cheltuielile totale estimate ale FNUASS cu îngrijirile spitaliceşti pentru pacienţii cu BPOC reprezintă 1% din totalul cheltuielilor cu servicii spitaliceşti.

"Pacienţii cu BPOC stau mai mult în spital. Astfel, 82% primesc îngrijiri cel puţin 5 zile, faţă de 61%, în cazul restului pacienţilor. 39% dintre pacienţii cu BPOC au durate de spitalizare între 5 şi 8 zile. 43% primesc îngrijiri timp de peste 8 zile. 3% din pacienţii cu BPOC internaţi în spitalizare continuă acuţi au primit îngrijiri la terapie intensivă", a spus prof. dr. Florin Mihălţan, medic primar pneumologie.

În România, tratamentul pentru BPOC sau alte afecţiuni respiratorii este compensat doar în proporţie de 50%.

Medicii avertizează că pacienţii cu BPOC din medii socio-economice mai sărace au riscuri de două ori mai mari de a avea rezultate clinice mai proaste, inclusiv deces.

Boala pulmonară obstructivă cronică este o afecţiune medicală gravă, a treia cauză de deces la nivel mondial, deseori asociată cu complicaţii cardiovasculare.

Statul român cheltuie anual aproximativ 220 milioane de lei pentru 81.000 de cazuri de spitalizare, continuă şi de zi. Această sumă reprezintă 1% din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Peste 30% dintre cazurile cu diagnostic principal de BPOC, luate în evidenţă la nivel de spital, s-au prezentat cu o exacerbare acută, arată datele Societăţii Române de Pneumologie (SRP).

viewscnt