Ce se întâmplă când un pacient cu HIV şi hepatită C este infectat cu coronavirusul SARS-CoV-2?

Ce se întâmplă când un pacient cu HIV şi hepatită C este infectat cu coronavirusul SARS-CoV-2?

O echipă de medici din China a raportat un caz unic de pacient cu Covid-19 care prezenta o disfuncţie imunitară generată de o co-infecţie preexistentă cu virusul HIV şi virusul hepatitei C (HCV). Pacientul a avut doar rezultate negative la testele RT-PCR pentru SARS-CoV-2, iar testele de anticorpi au identificat un răspuns imunitar întârziat la coronavirus.

“Acest caz sugerează posibila influenţă a disfuncţiei imunitare indusă de HIV-1 asupra răspunsului imun la SARS-CoV-2”, arată echipa de cercetători condusă de dr. Zheng Zhang de la Spitalul Popular Nr. 3 din Shenzhen, într-un articol publicat în Clinical Infectious Diseases.

Totuşi, cercetătorii nu cunosc factorii care au influenţat dezvoltarea Covid-19 la pacientul respectiv.

Chiar dacă unele date indică o influenţă a statusului imunitar asupra modului în care evoluează infecţia cu SARS-CoV-2, lipsesc dovezile directe care să indice o astfel de asociere.

Cazul descris de cercetătorii chinezi este un bărbat de 38 de ani care a călătorit în Wuhan, oraşul în care a izbucnit epidemia de coronavirus.

La internare, bărbatul avea o temperatură de 37,2 grade Celsius, iar analizele au indicat pneumonie. Bărbatul a fost tratat pentru pneumonie şi s-a vindecat, ulterior fiind externat.

În perioada internării în spital, medicii i-au făcut mai multe analize care au indicat niveluri plasmatice CRP uşor crescute, dar concentraţia de limfocite era normală.

Pacientului i s-au făcut trei teste pentru SARS-CoV-2 şi toate au fost negative, însă testul pentru anticorpi anti-SARS-CoV-2 a fost pozitiv. Acest ultim element, împreună cu prezentarea clinică, au dus la un diagnostic de infecţie cu SARS-CoV-2.

“Motivele pentru care ARN-ul SARS-CoV-2 a rămas nedetectat în acest caz rămân neclare. O posibilă explicaţie este faptul că pacientul lua agenţi anti-HIV-1, despre care s-a scris că au efect anti- SARS-CoV-2”, menţionează autorii studiului, citaţi de Reuters.

O altă posibilă explicaţie este suprimarea SARS-CoV-2 de către interferonul de tip I (IFN-I). Studii anterioare au arătat că infecţia HIV poate creşte nivelul de IFN-I, care poate, într-o anumită măsură, să elimine SARS-CoV-2 – ceea ce duce la nedetectarea ARN-ului coronavirusului.

viewscnt