Zeci de persoane au fost rănite de exploziile din Crevedia, localnici, dar şi pompieri şi poliţişti. La nivelul spitalelor s-au mobilizat echipele medicale şi a fost instaurat planul alb, care să facă posibilă intervenţia medicală specializată. Mai mulţi medici implicaţi în intervenţie au povestit duminică, la Ministerul Sănătăţii, cum s-a desfăşurat activitatea medicală în cursul nopţii.
"Impactul emoţional e cu totul deosebit, din momentul în care în spital, după declanşarea planului alb, s-a făcut admisia pacient după pacient. (...) Echipa a fost multidisciplinară încă de la primire: colegii din medicina de urgenţă, din chirurgie plastică, de terapie intensivă, chirurgi generalişti, ortopezi, care au izolat un salon strict pentru îngrijiri medicale de urgenţă. Întreaga echipă a fost mobilizată", a declarat conf. dr. Ionuţ Negoi, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti.
"Planul alb" este un plan de răspuns, reglementat legal, al unităţilor sanitare cu paturi în cazul unui aflux masiv de pacienţi în urma unui accident colectiv, a unei calamităţi, epidemii sau pandemii.
Acest plan permite gestionarea situaţiilor de urgenţă produse în afara spitalului şi care necesită resurse umane, logistice, financiare suplimentare precum şi o pregătire adecvată.
Totuşi, mulţi medici s-au prezentat în mod spontan la spitale după ce au văzut la televizor amploarea primei explozii, înainte de declanşarea planului alb.
"S-au prezentat la spital, în timpul cel mai scurt, absolut toţi medicii şi asistenţii de anestezie-terapie intensivă şi chirurgie plastică aflaţi în Bucureşti în momentul respectiv. Au venit în mod spontan la spital, marea majoritate fără a fi convocaţi printr-o solicitare specială, şi cred că este o performanţă să reuşim să operăm 29 de pacienţi în decurs de câteva ore. La ora 4.50 dimineaţa, totul era sub control", a explicat conf. dr. Liliana Mirea, şef secţie ATI în cadrul Spitalului Floreasca.
Medicii au explicat că pacientul ars grav are necesităţi terapeutice foarte mari, care trebuie tratat multidisciplinar încă de la intrarea în spital.
Astfel, un astfel de pacient are nevoie de o reechilibrare imediată, de un număr mare de investigaţii şi de un circuit bine pus la punct în interiorul unităţii medicale.
"Am început tratamentul chirurgical imediat, mai ales că unii pacienţi, fiind de o gravitate mare, au necesitat tratament chirurgical de urgenţă. (...) Leziunile de arsură sunt nişte leziuni cu caracter dinamic, cu caracter evolutiv, şi atunci pacienţii sunt monitorizaţi în permanenţă", a precizat dr. Andreea Grosu Bularda, medic primar chirurgie plastică în cadrul Centrului pentru Arşi din cadrul Spitalului Floreasca.
BILANŢUL PACIENŢILOR CARE AU NECESITAT ÎNGRIJIRI MEDICALE
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut bilanţul numărului de pacienţi internaţi şi transferaţi în străinătate, în urma exploziilor din Crevedia.
Astfel, alţi opt pacienţi care au fost răniţi în exploziile produse la staţia GPL din Crevedia vor fi transferaţi la spitale din Austria, Germania şi Norvegia.
Exploziile de la Crevedia au provocat până acum două decese, unul dintre cei care şi-au pierdut viaţa având arsuri pe mai mult de 95% din suprafaţa corpului.
"În total 58 de pacienţi, am avut două decese, unul din decese - un pacient cu o suprafaţă care depăşea 95 la sută suprafaţa arsă din corp. În cursul acestei nopţi şi dimineaţa devreme au fost transferaţi doi pacienţi la Bruxelles, doi pacienţi sunt transferaţi la Milano. Din păcate, unul dintre pacienţii transferaţi la Milano e în stare critică şi cei de acolo fac eforturi ca să îl stabilizeze, e un pacient de 68 de ani, celălalt e un pacient în jur de 48 de ani la care situaţia nu e la fel de dramatică, dar de asemenea este un pacient critic", a precizat Alexandru Rafila.