Osteoartrita este cea mai comună formă de artrită, afectând circa 15% din populaţia cu vârsta de peste 30 de ani la nivel mondial. Un nou studiu, cel mai amplu realizat până acum, arată că numărul de pacienţi va ajunge la aproape 1 miliard în 2050.
Studiul, publicat săptămâna aceasta în "The Lancet Rheumatology", analizează date privind osteoartrita pe o perioadă de 30 de ani (1990-2020) din peste 200 de state şi teritorii.
Datele au fost analizate de Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) şi arată că numărul de cazuri a crescut rapid în cele trei decenii în principal din cauza a trei factori: îmbătrânirea populaţiei, creşterea populaţiei şi obezitatea.
La nivel mondial, 256 de milioane de persoane aveau osteoartrită în 1990, numărul ajungând la 595 milioane în 2020. În 2050, numărul este estimat să ajungă la circa 1 miliard.
Autorii studiului avertizează că această creştere rapidă a numărului de pacienţi cu osteoartrită va pune o mare presiune pe sistemele de sănătate din întreaga lume.
"Nu există acum un tratament eficient care să vindece de osteoartrită, astfel că este esenţial să ne concentrăm strategiile pe prevenţie, intervenţie timpurie şi reducerea costurilor pentru tratamentele care în prezent sunt scumpe, precum operaţiile de înlocuire de şold, pentru ca acestea să devină accesibile şi în statele cu venituri mici şi medii", a afirmat dr. Jaimie Steinmetz, cercetător principal la IHME şi unul dintre autorii studiului, citat de sciencedaily.com.
Osteoartrita afectează mai mult femeile decât bărbaţii. În 2020, 61% dintre pacienţii cu această afecţiune erau femei, iar 39% bărbaţi.