Glanda tiroidă are un rol important în organism, asigurând secreţia de hormoni tiroidieni, care reglează metabolismul. De aceea, afecţiunile tiroidei au impact asupra întregului corp, putând duce la complicaţii severe în lipsa diagnosticului precoce şi a tratamentului administrat la timp.
Printre cele mai frecvente afecţiuni ale tiroidei se numără bolile benigne, care apar atunci când glanda produce prea mulţi hormoni (hipertiroidism) sau prea puţini (hipotiroidism), când există o inflamaţie a glandei (tiroidită) sau noduli tiroidieni. Aceşti noduli sunt de cele mai multe ori benigni, dar există şi situaţii în care pot indica un cancer de tiroidă, de aceea este recomandat controlul periodic la un medic endocrinolog, urmat de o ecografie tiroidiană şi de dozări hormonale, pentru descoperirea şi tratarea din timp a oricăror disfuncţii ale tiroidei.
La SANADOR, pacienţii beneficiază de consultaţii de endocrinologie oferite de medici empatici şi cu experienţă, care vor recomanda toate analizele şi investigaţiile necesare pentru diagnosticul afecţiunilor tiroidei. Tratamentul stabilit va fi unul personalizat, ţinându-se cont de rezultatele investigaţiilor şi de alte afecţiuni asociate ale pacientului.
Hipotiroidismul
Hipotiroidismul este o afecţiune care apare atunci când glanda tiroidă nu mai produce o cantitate suficientă de hormoni tiroidieni (T3 şi T4). În lipsa tratamentului adecvat, pacientul poate dezvolta afecţiuni cardiovasculare, infertilitate şi neuropatie periferică.
De multe ori, afecţiunea este diagnosticată întâmplător, prin consultaţie de specialitate şi analize hormonale, pentru că semnele şi simptomele apar numai în stadiile avansate. Aceste manifestări clinice pot include intoleranţă la frig, creştere în greutate, uscarea pielii, căderea părului, bradicardie, dureri musculare, îngroşarea pielii, menstruaţii abundente şi creşterea în dimensiuni a glandei (apare guşa).
Diagnosticul de hipotiroidism se stabileşte prin consultaţie de endocrinologie, care include palparea glandei, efectuarea unei ecografii tiroidiene şi a unor dozări hormonale, pentru măsurarea nivelului de hormoni tiroidieni (TSH, T3 şi T4). Tratamentul presupune administrarea pe cale orală a unui medicament care conţine levotiroxină, hormon de sinteză care are un efect similar cu tiroxina (T4), medicament care trebuie luat zilnic, toată viaţa. În acest fel, organismul primeşte cantitatea de hormoni necesară, simptomele afecţiunii dispar şi complicaţiile sunt prevenite.
Hipertiroidismul
Hipertiroidismul apare atunci când glanda tiroidă produce o cantitate prea mare de hormoni tiroidieni, comparativ cu nevoile organismului. Afecţiunea este provocată, de cele mai multe ori, de o boală autoimună (Boala Basedow-Graves), de noduli tiroidieni sau de inflamaţia glandei (tiroidită). Producţia prea mare de hormoni tiroidieni poate duce la oboseală inexplicabilă, insomnie, palpitaţii, tulburări de tranzit intestinal, pierdere în greutate, iritabilitate. Dacă afecţiunea nu este tratată la timp, poate duce la osteoporoză, afecţiuni cardiovasculare, insuficienţă cardiacă sau accident vascular cerebral.
Boala este diagnosticată în urma unui examen fizic, completat de ecografie tiroidiană şi dozări hormonale. Tratamentul include, de cele mai multe ori, o intervenţie chirurgicală pentru rezecţia completă a glandei tiroide (tiroidectomie) sau tratament prin iodoterapie, care distruge ţesutul tiroidian, astfel încât glanda nu mai poate produce hormoni. În ambele cazuri, pacientul va trebui să urmeze toată viaţa un tratament de substituţie hormonală.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii cu hipertiroidism au acces la intervenţii de tiroidectomie realizate de medici cu experienţă şi supraspecializare în chirurgia glandelor endocrine, pentru rezultate bune pe termen lung şi recuperare rapidă.
De asemenea, la Centrul Oncologic SANADOR, pacienţii beneficiază de tratament prin administrarea orală a unei capsule cu iod radioactiv, în cele mai bune condiţii de confort şi siguranţă, în Secţia de Terapie Izotopică. Aici, pacienţii sunt cazaţi în saloane speciale, care au pereţii, uşile şi tavanul cu conţinut de plumb, pentru protecţie împotriva radiaţiilor. Ulterior, pacienţii cu afecţiuni ale tiroidei se vor bucura de monitorizarea periodică a stării de sănătate, prin consultaţii de specialitate, pentru ajustarea periodică a tratamentului, în funcţie de rezultatele analizelor.
Nodulii tiroidieni
Una dintre cele mai întâlnite afecţiuni ale glandei tiroide o reprezintă nodulii tiroidieni. Aceştia pot fi solizi sau chistici şi de cele mai multe ori sunt benigni, dar pot ascunde şi un cancer tiroidian. De aceea, este important ca nodulii să fie investigaţi cu atenţie atunci când sunt descoperiţi, prin palparea glandei sau în urma unei ecografii de tiroidă. Pentru a stabili cu certitudine natura unui nodul apărut pe glanda tiroidă este indicată o biopsie cu ac fin, singura investigaţie care poate face diferenţa între o formaţiune benignă şi una malignă.
În funcţie de tipul de nodul tiroidian descoperit şi de manifestările clinice pe care le provoacă, medicul poate recomanda o intervenţie chirurgicală pentru extirparea acestora, terapie cu iod radioactiv (dacă nodulii determină hipertiroidism), tratament hormonal sau ablaţie cu radiofrecvenţă, ca alternativă la operaţie.
Tiroidita
Tiroidita este o afecţiune care desemnează inflamaţia glandei tiroide. Această inflamare poate să apară din mai multe cauze, cel mai des fiind vorba despre tiroidită autoimună. Alte cauze sunt tiroidita indusă prin radioterapie sau prin tratament medicamentos, tiroidita postpartum sau tiroidita acută infecţioasă. În formele severe, fără tratamentul adecvat, tiroidita poate duce la tahicardie, la anxietate şi chiar la febră.
Diagnosticul de tiroidită se pune în urma dozărilor hormonale, a unei ecografii tiroidiene şi prin analize speciale de sânge, care detectează inflamaţia din organism şi prezenţa anticorpilor tiroidieni, care apar în cazul bolilor autoimune ale glandei. În funcţie de tipul de tiroidită, medicul endocrinolog poate recomanda un tratament hormonal, medicaţie antiinflamatorie sau tratament cu antibiotice, în cazul unei infecţii.
Cancerul tiroidian
Cancerul de tiroidă se numără printre cele mai frecvente afecţiuni oncologice şi apare, de cele mai multe ori, din cauza unor mutaţii genetice ereditare sau a expunerii la radiaţii. Pacienţii care suferă de tiroidită autoimună sau de noduli tiroidieni netrataţi au un risc crescut de a dezvolta acest tip de cancer. Boala nu provoacă semne şi simptome specifice, fiind descoperită de obicei în urma unui consult de specialitate, urmat de investigaţii imagistice.
Diagnosticul de certitudine se pune în urma unei biopsii cu ac fin, care înseamnă prelevarea unui fragment din nodulul tiroidian suspect şi analizarea lui în laboratorul de anatomie patologică, unde se realizează un examen histopatologic, completat, la nevoie, de unul imunohistochimic. Stadializarea cancerului se realizează prin investigaţii imagistice avansate, cum este PET-CT.
Tratamentul pentru cancerul tiroidian este unul complex şi necesită tiroidectomie, pentru îndepărtarea completă a glandei tiroide şi a nodulilor limfatici. Operaţia poate fi urmată şi de tratament prin iodoterapie, în cazul cancerului tiroidian diferenţiat, pentru distrugerea completă a celulelor tiroidiene rămase, astfel încât să fie prevenită recidiva şi să crească şansele de supravieţuire ale pacientului. În alte situaţii, dacă tratamentul cu radioiod este contraindicat, medicul oncolog poate recomanda şedinţe de chimioterapie, radioterapie sau imunoterapie.
La Centrul Oncologic SANADOR, pacienţii cu cancer de tiroidă beneficiază de diagnostic avansat şi tratament integrat, prin intervenţii de chirurgie endocrină, iodoterapie sau alte proceduri oncologice. Tratamentul cu iod radioactiv este administrat în cele mai bune condiţii în Secţia de Terapie Izotopică, unde pacienţii se bucură de tot confortul posibil, fiind internaţi câteva zile într-o rezervă specială, care blochează răspândirea radiaţiilor. Iodoterapia este o procedură sigură şi uşor de suportat, cu rezultate bune pe termen lung.
Surse:
https://medlineplus.gov/thyroiddiseases.html
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8541-thyroid-disease