Centrala nucleară de la Cernavodă ar putea produce izotopi radioactivi pentru tratamentul cancerului

Centrala nucleară de la Cernavodă ar putea produce izotopi radioactivi pentru tratamentul cancerului

Centrala nucleară de la Cernavodă ar putea produce izotopi radioactivi pentru tratamentul cancerului în următorii ani, în colaborare cu o companie canadiană, prevede un proiect strategic al companiei Nuclearelectrica, care administrează centrala. 

"Producerea de Cobalt 60 (Co-60) în reactoareale de la CNE Cernavodă poate reprezenta, pe lângă o oportunitate de
afaceri, şi o oportunitate de a aduce un plus de imagine industriei nucleare române, implicit, poate contribui la creşterea gradului de acceptare al populaţiei în ceea ce priveşte producţia de energie electrică în centrale nucleare", se arată în strategia de investiţii a Nuclearelectrica pentru perioada iulie 2020-iulie 2025, care va fi discutată de acţionarii companiei la următoarea şedinţă.

Prin acest proiect, Nuclearelectrica, companie controlată de stat, are potenţialul de a deveni un jucător important în asigurarea furnizării de Co-60 statelor Uniunii Europene, ceea ce poate aduce argumente suplimentare în procesul de susţinere a proiectului de retehnologizare a reactorului 1 în faţa instituţiilor europene, consideră conducerea companiei.

Proiectul are şi o strategie de implementare în 3 faze. În faza 1 urmează să fie realizate studii preliminare şi studiu de prefezabilitate în 2020, costul estimat fiind de 250.000 dolari canadieni (795.000 lei, la cursul actual de schimb).

Studiul este finanţat şi contractat de partenerul de proiect, compania canadiană Nordion Inc. În faza 1 se va realiza şi o estimare de cost pentru fazele ulterioare.

În faza 2, prevăzută pentru 2021-2022, se vor realiza studii de preinginerie şi de inginerie, de fezabilitate (inclusiv aprobările corporative) şi obţinerea aprobărilor CNCAN, costul estimat fiind de 2 milioane dolari canadieni (6,4 milioane lei).

"Se aşteaptă ca finanţarea să fie împărţită între Nuclearelectrica, din fonduri proprii, şi partenerii externi. În faza 2 se rafinează estimarea de cost din faza 1 şi se stabileşte valoarea proiectului, ce va fi folosită la aprobarea acestuia", menţionează strategia.

În faza 3, prevăzută pentru perioada 2022-2027, urmează să se realizeze proiectarea şi implementarea proiectului, ultima etapă putând fi derulată doar în timpul opririlor planificate ale reactoarelor. Costul estimat al acestei ultime faze este de de 20-30 milioane dolari canadieni (64-95 milioane lei).

Potrivit companiei, modelul de finanţare nu este încă stabilit, "dar se întrevede necesitatea obţinerii unor împrumuturi şi/sau să se atragă fonduri".

Cobaltul 60 este un izotop gamma-radioactiv care se obţine în mod eficient în reactoare nucleare prin iradierea de bare conţinând Co-59. Acest izotop radioactiv este larg utilizat în medicină pentru tratarea cancerului, sterilizarea unei game diversificate de instrumentaţie medicală, produse farmaceutice, cosmetice şi alimentare.

De asemenea, există alte aplicaţii ale Co-60 în tratarea anumitor plastice sau a deşeurilor de canalizare.

viewscnt