Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti şi judeţului Ilfov (SABIF) nu mai face faţă numărului mare de solicitări pentru testarea la domiciliu a pacienţilor care prezintă simptome de infecţie respiratorie, compatibile cu infecţia cu SARS CoV-2. Pentru că sunt întârzieri care depăşesc 72 de ore, ministrul Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila a luat o nouă măsură şi anume aceea de-a trimite pacienţii cu forme uşoare de COVID-19, dacă se pot deplasa cu mijloace de transport proprii, către centrele de recoltare a probelor biologice pentru diagnosticul infectiei cu SARS CoV-2 de către operatorii de la call-center-ul DSPMB. Măsura este valabilă începând de astăzi în Bucureşti şi Ilfov şi este necesară pentru creşterea accesibilităţii la testarea COVID-19 şi pentru reducerea timpului de aşteptare pentru pacienţii care solicită testarea la domiciliu.
În 28 de spitale din Bucureşti sunt centre de recoltare a probelor biologice pentru diagnosticul infecţiei cu SARS CoV-2, în care li se vor recolta probe biologice pacienţilor cu forme uşoare, după care aceştia se întorc la domiciliu. Ulterior li se va comunica rezultatul de către Direcţia de Sănătate Publică. Pentru pacienţii nedeplasabili sau cei care solicită în mod expres testare la domiciliu, SABIF va asigura în continuare prelevarea probelor biologice şi acordarea asistenţei medicale.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, call-center-ul de la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB) înregistrează peste 2000 de solicitări pentru circa 6000 de persoane potenţial infectate cu SARS Cov-2. Soluţia înfiinţării centrelor de recoltare a probelor biologice de la pacienţii simptomatici la mai multe spitale din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov a venit pentru a scurta timpului de aşteptare şi pentru a asigura accesul rapid la serviciile medicale ale pacienţilor COVID-19.
Lista spitalelor cu cele 28 de centre de recoltare a probelor biologice pentru diagnosticul infecţiei cu SARS CoV-2 o puteţi consulta pe siteul Ministerului Sănătăţii.
Testarea pentru COVID-19 se poate face deja gratuit şi la medicul de familie din România, fiind acum reglementată printr-un act normativ. Medicii de familie pot testa în cabinete cu teste antigen COVID-19 şi vor fi plătiţi de către CNAS pentru acest serviciu, însă sunt anumite criterii conform cărora vor fi testate persoanele pentru COVID-19.
Dr. Raluca Zoiţanu, medic de familie şi preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, susţine că sunt deja zeci de cabinete de medicina familiei care testează şi nu înţelege această măsură luată în ceas de noapte, care va trimite pacienţii la spitale, cînd tocmai acest lucru trebuia evitat.
,,Este vorba doar despre testare. Organizată la spitalele din Bucureşti. Când managerul unuia dintre spitalele de boli infecţioase spunea într-un interviu zilele trecute că ei fac doar evaluare şi, dacă este cazul, internează pacienţi la spital, dar nu fac testare la spital. Iar acum acel spital e trecut pe lista spitalelor unde pacienţii se pot testa zilnic între 8:00-22:00. Când avem deja, cred, câteva zeci, dacă nu şi mai mult, de cabinete de medicina familiei în Bucureşti care testează gratuit pacienţii cu simptome, având contract de testare cu casa de asigurări Bucureşti. Cabinete care nu apar încă pe nici o hartă, deşi aşa era planul şi STS a cerut adresa exactă via Google Maps cu ceva timp în urmă. Este drept şi că azi cabinetele sunt închise, fiind weekend şi apoi ziua Unirii Principatelor Române. Dar nu cred că aici e cheia”, a scris într-o postare pe facebook Raluca Zoiţanu.
De asemenea conform declaraţiilor ministrului Sănătăţii sunt funcţionale în acest moment 173 din cele 230 de centre de evaluare Covid-19, locuri în care pot fi direcţionaţi pacienţii cu forme moderate de boală.