O echipă de cercetare din Londra a reuşit să descopere, în cadrul unui studiu de laborator, că terapiile pe bază de anticorpi pot oferi multe avantaje pacienţilor care suferă de forme de cancer mamar triplu-negativ. Rezultatele lor se bazează pe identificarea proteinei receptor de alfa folat (FRα), care joacă un rol semnificativ în abordarea terapeutică.
Oamenii de ştiinţă din cadrul Unităţii de Cercetare a Cancerului Mamar din cadrul King’s College din Londra, cu ajutorul Institutului Naţional pentru Cercetare în Sănătate şi a Centrului de Cercetare Biomedicală Guy şi St. Thomas, au descoperit că o mare parte din tumorile agresive, inclusiv cele rezistente la chimioterapie, produc un nivel ridicat de proteină receptor de alfa folat (FRα).
Studiul confirmă că proteina receptor de alfa folat, produsă în cantitate mare în cazul cancerului ovarian, pulmona sau mamar, joacă un rol important în susţinerea dezvoltării şi a ratei de supravieţuire a tumorilor mamare triplu-negative.
Echipa de cercetare a pornit de la premisa că FRα poate reprezenta o modalitate de abordare pentru un tratament pe bază de anticorpi. Atunci când anticorpii inhibitori ai proteinei au fost direct conectaţi de medicamente inhibitorii cancerigene, au reuşit să identifice FRα acţionând direct asupra celulelor canceroase; astfel tumorile au devenit mai mici şi cu o evoluţie mai lentă.
Prin urmare, imunoterapiile cu anticorpi care vizează această proteină au reuşit să reducă semnificativ proliferarea tumorală în rândul şoarecilor de laborator, stimulând sistemul imunitar să recunoasă şi să combată celulele canceroase. În ultimii ani alte forme de cancer s-au bucurat de descoperiri importate în ceea ce priveşte imunoterapia, care implică reprogramarea sistemului imunitar cu scopul de a recunoaşte şi distruge celulele canceroase. Rezultatele nu au fost la fel de notabile în cazul pacienţilor cu cancer mamar.
Cancerul mamar triplu-negativ, ce reprezintă 15% dintre toate tipurile de cancer, poartă această denumire deoarece are în minus trei receptori cheie care pot fi vizaţi de tratamente în alte forme ale bolii. Această formă de cancer este mai agresivă şi mai dificil de tratat, ratele de supravieţuire fiind deopotrivă reduse. Modalităţile de tratament sunt astfel limitate la intervenţie chirurgicală, chimioterapie şi radioterapie, care pot slăbi sistemul imunitar.
Doctor Sophia Karagiannis, Director al Departamentului de Cercetări ale Anticorpilor Tumorali şi Imunoterapie din cadrul King’s College şi cercetător principal al studiului a declarat că “identificarea anticorpilor capabili să restricţioneze dezvoltarea celulelor de cancer tripul-negativ în labrator ne determină să ne concentrăm eforturile asupra creării unor abordări mai eficiente ale terapiei cu anticorpi.“
Profesorul Andrew Tutt, Director al Unitării de Cancer Mamar din aceeaşi instituţie subliniază că “această cercetare se află în stadiu incipient şi este necesar să fie aprofundată suplimentar prin muncă de laborator înainte de a putea fi aplicată în cadrul tratamentelor efective.”
Echipa de cercetare îşi doreşte să dezvolte aceste abordări în scopul de a rafina noi variante de combatere a cancerului şi de a le aduce în stadiul de trialuri clinice pentru pacienţii cu cancer mamar triplu-negativ.