Chirurgia obezităţii scade riscul cardiovascular şi îmbunătăţeşte calitatea vieţii

Chirurgia obezităţii scade riscul cardiovascular şi îmbunătăţeşte calitatea vieţii

Obezitatea este o problemă importantă de sănătate publică, în întreaga lume, şi reprezintă consecinţa plurifactorială a unui stil de viaţă sedentar combinat cu un aport alimentar în exces. Obezitatea influenţează negativ sănătatea prin dezvoltarea unui sindrom metabolic important, ce poate duce la complicaţii severe precum diabetul zaharat şi afecţiuni cardiovasculare grave.

Cauza principală a obezităţii este reprezentată de un dezechilibru în balanţa energetică a organismului: pacientul mănâncă mult mai multe calorii decât poate consuma. Însă există şi o serie de factori care pot favoriza obezitatea: genetici, hormonali şi de mediu.


Criteriul esenţial pentru clasificarea obezităţii este valoarea indicelui de masă corporală (IMC), care reprezintă raportul dintre masa şi suprafaţa corporală. Pentru corecta încadrare a pacientului în clasa de risc corespunzătoare, acestui indice i se adaugă şi alte măsurători, precum circumferinţa taliei, valorile tensiunii arteriale şi nivelurile serice de colesterol total şi fracţionat.

Printre numeroasele afecţiuni pe care obezitatea le poate provoca se numără: hipertensiunea arterială, dislipidemia, diabetul zaharat, infarctul miocardic şi accidentele vasculare cerebrale.

Importanţa unui stil de viaţă sănătos

Unul dintre cele mai importante moduri de menţinere a stării de sănătate şi de evitare a riscului de îmbolnăvire este păstrarea greutăţii corporale în limitele recomandate, obiectiv care poate fi atins, în numeroase cazuri, prin reducerea aportului caloric şi practicarea de activităţi sportive. Dietele şi sportul au rezultate pe termen lung în tratamentul obezităţii doar atunci când sunt integrate într-un program care să includă şi sprijin psihologic. Tocmai din acest motiv, tratamentul obezităţii presupune un management clinic structurat şi integrat, cu strategii terapeutice care se adresează mecanismelor fiziopatologice implicate.

Pentru cazurile în care atingerea unei greutăţi corporale Unul dintre cele mai importante moduri de menţinere a stării de sănătate este atingerea unei greutăţi corporale adecvate, iar acest lucru se poate realiza cu ajutorul intervenţiilor minim invazive de chirurgie bariatrică.

Chirurgia bariatrică, numită şi chirurgie metabolică sau a obezităţii, reprezintă modificarea configuraţiei sistemului digestiv printr-o intervenţie chirurgicală, în scopul scăderii ponderale, astfel îmbunătăţind calitatea vieţii prin reducerea riscurilor asociate.

Când este indicată intervenţia chirurgicală bariatrică?

Greutatea corporală ideală se poate calcula folosind indicele de masă corporală, pentru o înălţime dată. Mai exact, acest indice se utilizează pentru calcularea numărului de kilograme pe care o persoană ar trebui să le piardă astfel încât să ajungă la greutatea ideală raportată la înălţimea sa.


Intervenţia chirurgicală este indicată atunci când indexul de masă corporală este mai mare sau egal cu 40 sau este între 35 şi 40, dar asociază afecţiuni ale căror simptome s-ar diminua considerabil în cazul scăderii ponderale. Această din urmă situaţie este numită obezitate morbidă.

Chirurgia metabolică

Pentru combaterea obezităţii extreme sau morbide, se utilizează mai multe tipuri de procedee chirurgicale minim invazive. Cel mai frecvent, sunt efectuate bypassul gastric şi tehnica gastric sleeve.

Intervenţiile chirurgicale bariatrice se realizează minim invaziv, laparoscopic sau robotic, în funcţie de complexitatea cazului, de indicaţia operatorie şi de experienţa medicului operator.

Obiectivele tratamentului obezităţii subliniază scăderea reală în greutate în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii şi scăderea riscurilor metabolice şi cardiovasculare asociate. Astfel, intervenţia chirurgicală este doar una dintr-o succesiune de etape din cadrul unui program special dedicat pacientului metabolic, ce include consilierea, ameliorarea stării de sănătate, menţinerea greutăţii după intervenţia chirurgicală şi evaluarea postoperatorie periodică.

Bypassul gastric

Bypassul gastric, operaţia considerată standard „de aur” în tratamentul obezităţii morbide, presupune crearea unui rezervor gastric de mici dimensiuni (micşorarea stomacului) şi suturarea acestuia de o parte a intestinului subţire. Este o procedură de chirurgie bariatrică realizată laparoscopic sau robotic, care se adresează stomacului şi intestinului subţire şi constă în redimensionarea stomacului, care ajunge să aibă un volum de maximum 50 cmc.


Ulterior, stomacul restant se suturează cu o ansă intestinală, iar în urma intervenţiei alimentele ingerate şuntează 90% din stomac şi prima treime din intestinul subţire. Ca urmare, pacientul va mânca mai puţin (ajungând mai repede la senzaţia de saţietate) şi doar o parte din cantitatea deja redusă de alimente se va absorbi.

Avantajele intervenţiei de bypass gastric sunt multiple şi includ scăderea în greutate pe termen lung şi recuperarea postoperatorie uşoară şi rapidă.

Gastric sleeve sau micşorarea stomacului

O altă tehnică chirurgicală foarte des utilizată în chirurgia obezităţii este gastric sleeve. Numită şi operaţia de „micşorare” a stomacului, gastrectomia longitudinală este o intervenţie chirurgicală minim invazivă ce presupune rezecţia ireversibilă a aproximativ 80% din volumul stomacului. Prin această procedură se reduce permanent cantitatea de alimente ingerată şi se evită sindromul de malabsorbţie. În urma acestei intervenţii, stomacul este micşorat, iar funcţia sa rămâne neschimbată, cu excepţia scăderii secreţiei hormonului răspunzător de senzaţia de foame (grelină). Astfel, se limitează cantitatea de alimente consumată şi se favorizează o scădere ponderală accelerată.

Intervenţia are avantajul că nu este afectată absorbţia vitaminelor şi mineralelor, riscul de ulcer gastric este redus, iar simptomatologia patologiei asociate (diabetul zaharat, hipertensiune, apneea în somn) este ameliorată. De asemenea, un alt avantaj major ţine de recuperarea postoperatorie uşoară şi rapidă.

Chirurgie bariatrică la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR pacienţii beneficiază de intervenţii chirurgicale bariatrice minim invazive (laparoscopice sau asistate robotic), realizate de o echipă de medici cu experienţă vastă în chirurgia obezităţii. Echipa de chirurgie bariatrică de la SANADOR realizează cu succes şi în maximă siguranţă pentru pacient toate tipurile de intervenţii chirurgicale bariatrice.


La SANADOR, pacienţii cu obezitate extremă sau morbidă sunt incluşi într-un program de consiliere şi evaluare preoperator, integrat şi personalizat, cu scopul alegerii celor mai bune soluţii de tratament pentru fiecare caz în parte. După intervenţia chirurgicală, pacienţii sunt incluşi într-un program de monitorizare pe termen lung, pentru evaluarea scăderii ponderale şi apoi a menţinerii acesteia.

viewscnt