Obezitatea este o afecţiune tot mai frecventă şi mai greu de gestionat eficient fără ajutor medical, din cauza sedentarismului şi a unei alimentaţii nesănătoase, greşeli care au devenit parte din stilul de viaţă al multor persoane. Excesul ponderal poate provoca numeroase complicaţii, care pot pune viaţa pacientului în pericol.
Atunci când dieta şi exerciţiile fizice nu dau rezultatele aşteptate, iar obezitatea afectează starea de sănătate, o soluţie eficientă de tratament pentru scăderea în greutate este intervenţia de chirurgie bariatrică. În prezent, anumite proceduri de chirurgie bariatrică se pot realiza prin tehnici minim invazive, laparoscopice sau robotice, în funcţie de indicaţia stabilită de medic.
La Spitalul Clinic SANADOR, managementul obezităţii este întotdeauna personalizat şi multidisciplinar, astfel încât pacientul beneficiază, pe lângă operaţia bariatrică, de o evaluare medicală completă, pentru identificarea şi tratarea afecţiunilor asociate, şi de consiliere pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos.
Beneficiile operaţiilor bariatrice
Intervenţia de chirurgie bariatrică este indicată numai atunci când pacientul suferă de obezitate morbidă, iar alte măsuri recomandate pentru pierderea kilogramelor în plus nu au avut efect. De asemenea, este important ca pacientul să poată suporta anestezia şi operaţia, de aceea este esenţial consultul medical, urmat de analize de laborator şi de investigaţii specifice, care vor fi stabilite de medic.
În urma unei proceduri bariatrice, anatomia tractului digestiv este modificată, astfel încât stomacul îşi reduce dimensiunile, iar pacientul nu mai poate consuma o cantitate mare de alimente. De asemenea, în urma anumitor intervenţii bariatrice, organismul va asimila mai puţini nutrienţi, astfel încât aportul caloric va fi semnificativ redus.
În acest fel, pacientul obţine scăderea ponderală dorită, iar riscul de a dezvolta anumite afecţiuni, precum ficat gras, diabet zaharat şi hipertensiune arterială, scade semnificativ. Aceste probleme de sănătate sunt foarte des întâlnite la persoanele supraponderale şi obeze şi, în lipsa tratamentului potrivit, pot duce la complicaţii potenţial fatale, cum sunt infarctul miocardic acut, accidentul vascular cerebral sau insuficienţa hepatică.
Prin urmare, chirurgia bariatrică contribuie la scăderea în greutate pe termen lung, reducerea riscului de apariţie a unor eventuale complicaţii, ameliorarea şi chiar vindecarea unor afecţiuni asociate, precum şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului.
Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienţilor o abordare integrată a obezităţii şi afecţiunilor asociate acesteia, prin consult multidisciplinar, consiliere nutriţională şi recomandarea unui program personalizat de exerciţii fizice. Afecţiunile asociate, cum sunt cele cardiovasculare, pulmonare, digestive sau hepatice, beneficiază de tratamentul adecvat, stabilit de medici specializaţi, empatici şi foarte bine pregătiţi, în urma analizelor şi investigaţiilor imagistice necesare.
Tehnici de chirurgie bariatrică
Există mai multe proceduri de chirurgie bariatrică, tehnica potrivită urmând să fie stabilită de echipa multidisciplinară cu experienţă în chirurgia obezităţii. Decizia finală îi aparţine însă pacientului, care va discuta cu echipa medicală despre avantajele şi riscurile fiecărei intervenţii în parte. În acest fel, acesta va beneficia de tratamentul potrivit, pentru a obţine cele mai bune rezultate pe termen lung.
Astfel, pacienţii pot opta, în funcţie de caz, pentru gastric banding (montarea unui inel gastric reglabil pe stomac), balon endogastric (introducerea endoscopică a unui balon cu soluţie salină în stomac), gastric sleeve (rezecţia parţială a stomacului), plicatură gastrică (sutura unor pliuri din stomac, pentru a reduce volumului acestuia cu aproximativ 70%, fără să fie necesară rezecţia), dar şi pentru bypass gastric (crearea unui rezervor gastric şi suturarea acestuia de intestinul subţire, ocolind 90% din stomac şi o treime din intestin).
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii au acces la toate tipurile de chirurgie bariatrică, intervenţiile fiind realizate în condiţii de maximă siguranţă atât prin laparoscopie cât şi prin operaţie robotică, metode minim invazive, care permit o recuperare mai rapidă şi o spitalizare de scurtă durată.
Chirurgie bariatrică minim invazivă la Spitalul Clinic SANADOR
Echipa de chirurgie bariatrică de la Spitalul Clinic SANADOR este alcătuită din medici cu experienţă îndelungată în operaţii minim invazive, realizate laparoscopic sau robotic, în funcţie de indicaţia stabilită. Toate intervenţiile chirurgicale sunt realizate într-un bloc operator modern, complet echipat, conectat la o Secţie de Terapie Intensivă performantă, unde pacienţii primesc cele mai bune îngrijiri de specialitate.
Pacienţii care au indicaţie pentru o intervenţie robotică beneficiază la Spitalul Clinic SANADOR de operaţie cu robotul da Vinci Xi, care este cel mai avansat sistem robotic disponibil în prezent în lume. Cu ajutorul acestui echipament de ultimă generaţie, chirurgul poate realiza incizii foarte precise, de mici dimensiuni, cu protejarea structurilor învecinate, asigurând pacientului o recuperare optimă.
În timpul unei proceduri asistate robotic, chirurgul controlează robotul chirurgical de la distanţă, prin intermediul unei console. Robotul oferă o libertate de mişcare net superioară mâinii umane, în acest fel chirurgul putând aborda zone anatomice greu accesibile în condiţii normale. În plus, sistemul robotic oferă şi o imagine de înaltă rezoluţie, 3D, mărită de până la 10 ori a câmpului operator. În acest fel, medicul poate observa chiar şi cele mai mici structuri anatomice, cum sunt vasele de sânge şi terminaţiile nervoase.
Chirurgia robotică este o formă avansată a laparoscopiei, compensând limitările acesteia din urmă inclusiv în cazul operaţiilor bariatrice. Astfel, pacientul supraponderal, care este mai vulnerabil din cauza afecţiunilor asociate, beneficiază de o intervenţie precisă şi sigură, cu recuperare rapidă şi risc redus de complicaţii.
Pentru tratamentul chirurgical al obezităţii, Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienţilor toate tehnicile bariatrice disponibile, alegerea potrivită fiind stabilită personalizat, în urma unui consult medical amănunţit, urmat de analize şi investigaţii complete. Pentru a obţine cele mai bune rezultate pe termen lung, pacienţii beneficiază de un program de monitorizare postoperatorie, pentru verificarea periodică a scăderii ponderale şi a evoluţiei stării de sănătate.