Chirurgia modernă a evoluat mult în ultimele decenii, odată cu apariţia de noi echipamente destinate chirurgiei de precizie, minim invazive. Laparoscopia a crescut rata de succes a intervenţiilor, dar apariţia chirurgiei robotice a reprezentat un adevărat punct de cotitură în acest domeniu, permiţând efectuarea unor intervenţii complexe, de mare precizie, cu riscuri reduse pentru pacient şi recuperare rapidă.
În urologie, tratamentele chirurgicale necesită o precizie deosebită, pentru a păstra integritatea şi funcţionalitatea ţesuturilor şi organelor din vecinătate. Chirurgia robotică permite o abordare ţintită, adaptată specificului afecţiunii şi zonei asupra căreia se intervine.
La Spitalul Clinic SANADOR, chirurgia robotică în urologie este folosită frecvent pentru intervenţii la nivelul tractului urinar, atunci când există indicaţie în acest sens. Procedurile sunt realizate cu ajutorul sistemului robotic da Vinci Xi, cel mai avansat robot chirurgical disponibil în prezent, astfel încât pacienţii se pot bucura de avantaje semnificative faţă de operaţiile clasice, deschise, sau de intervenţiile laparoscopice.
Rolul chirurgiei robotice în urologie
În prezent, chirurgia robotică sau chirurgia asistată robotic este cea mai performantă tehnologie operatorie disponibilă. Robotul chirurgical preia comenzile transmise de chirurg prin intermediul unei console şi le transpune în câmpul operator, în timp real. Braţele robotului execută mişcări de mare precizie, iar echipa chirurgicală poate vizualiza în detaliu câmpul operator, datorită unei camere video 3D, ataşate unuia dintre braţe.
Desigur, decizia de a utiliza robotul chirurgical va fi luată de chirurg, în urma analizării fiecărui caz în parte şi după ce pacientul va efectua un set complet de analize şi investigaţii imagistice, în funcţie de afecţiunea care necesită tratament.
Spre deosebire de laparoscopie, operaţiile asistate robotic permit incizii mult mai sigure şi mai precise, cu protejarea ţesuturilor sănătoase, aspect esenţial în păstrarea funcţiei urinare şi a potenţei. Astfel, pacientul se va bucura şi de o mai bună calitate a vieţii, iar intervenţia chirurgicală va avea rezultate bune pe termen lung, cu risc redus de recidivă.
Chirurgia robotică este, deseori, cea mai bună opţiune în cazurile care necesită operaţie. Intervenţiile asupra aparatului urinar prezentau, în chirurgia tradiţională, un risc crescut de afectare a funcţionalităţii ţesuturilor învecinate. În prezent, în chirurgia robotică urologică, inciziile sunt mult mai sigure şi precise. De exemplu, în cazul tratamentului chirurgical pentru cancerul de prostată, sistemul robotic permite o intervenţie atât de precisă, încât afectarea structurilor neurovasculare care înconjoară prostata este minimă şi, după operaţie, pacientul îşi poate recăpăta potenţa.
La SANADOR, pacienţii cu afecţiuni urologice au acces la cele mai moderne proceduri de diagnostic şi tratament chirurgical, inclusiv prin intervenţii asistate robotic, dacă există indicaţie în acest sens.
Afecţiuni urologice tratate prin chirurgie robotică
Chirurgia robotică îşi dovedeşte utilitatea în special în tratamentul cancerului de prostată local şi local avansat. Datorită accesului vizual facil şi preciziei inciziilor, chirurgul poate îndepărta complet ţesuturile afectate, cu riscuri minime pentru pacient şi cu protejarea structurilor anatomice sănătoase.
Robotul chirurgical este folosit şi pentru alte intervenţii de chirurgie oncologică: nefrectomii parţiale sau totale, cistectomii, excizii ale chisturilor, pieloplastii şi suturi vasculare de mare precizie. Astfel, pot fi tratate cu succes, minim invaziv, mai multe afecţiuni oncologice, precum cancerul renal, cancerul de vezică urinară şi poate fi realizată limfadenectomia inclusiv în cazul cancerului testicular.
La Spitalul Clinic SANADOR, echipa chirurgicală cu experienţă îndelungată în tratamentul afecţiunilor urologice realizează o gamă variată de intervenţii oncologice şi reconstructive pentru tumori renale, tumori de glandă suprarenală sau leziuni ale ureterului. Chirurgia robotică poate oferi rezultate foarte bune şi în reconstrucţia joncţiunii pielo-ureterale, reimplantarea uretero-vezicală şi prostatectomia radicală. La SANADOR, toate aceste intervenţiile chirurgicale sunt realizate în condiţii de siguranţă maximă pentru pacient, cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci Xi.
Avantajele chirurgiei robotice în urologie
Chirurgia robotică este minim invazivă, astfel încât oferă numeroase avantaje pentru pacient: durere redusă, risc mic de sângerare şi infecţii, cicatrici de mici dimensiuni, recuperare postoperatorie rapidă. De asemenea, pacienţii care beneficiază de operaţii asistate robotic se vor bucura de o bună calitate a vieţii, pentru că şansele de a-şi păstra intactă funcţia urinară şi potenţa sunt mai mari.
Robotul chirurgical permite realizarea unor intervenţii mult mai precise şi sigure. Camera video performantă asigură imagini tridimensionale ale câmpului operator la o rezoluţie superioară, mult mărite, necesare pentru incizii de mare acurateţe.
Sistemul robotic are funcţii care cresc semnificativ calitatea şi precizia actului chirurgical. El poate estima forţa pe care trebuie să o aplice în timpul unei proceduri chirurgicale şi stabilizează mişcările, eliminând tremurul natural al mâinii medicului. În plus, instrumentele chirurgicale sunt flexibile, astfel încât abordul chirurgical se poate realiza mult mai uşor chiar şi în zonele anatomice mai înguste, cum este pelvisul.
La Spitalul Clinic SANADOR, robotul de ultimă generaţie da Vinci Xi contribuie semnificativ la succesul tratamentelor chirurgicale urologice. Chirurgii de elită de la SANADOR realizează intervenţii chirurgicale robotice după o atentă evaluare a fiecărui caz. Pentru unele intervenţii, ca prostatectomia, utilizarea robotului este, deseori, cea mai bună opţiune. Robotul este eficient şi în alte intervenţii de chirurgie urologică oncologică şi reconstructivă, îmbunătăţind prognosticul afecţiunilor şi asigurând o bună calitate a vieţii pacientului.