Tratamentul chirurgical este şi va rămâne cel mai eficient mod de a trata afecţiuni precum endometrioza, fibromul uterin sau cancerul genital, atunci când tratamentul medicamentos şi alte proceduri non-invazive nu pot oferi rezultatele dorite. Intervenţiile chirurgicale, realizate de echipe chirurgicale de elită şi asistate de sistemul robotic da Vinci Xi constituie, la ora actuală, o opţiune ultraperformantă de tratament minim invaziv pentru o gamă variată de afecţiuni ginecologice.
Ce este chirurgia robotică?
Chirurgia robotică utilizează o tehnologie de vârf, care ajută chirurgii să depăşească limitele intervenţiilor deschise şi chiar pe cele ale chirurgiei laparoscopice. Până nu demult de momentul prezent, chirurgia laparoscopică era considerată „standardul de aur” in tratamentul chirurgical al patologiilor de sferă urogenitală. Astăzi, chirurgia robotică are beneficii dovedite pentru pacienţi, chirurgi, dar şi pentru sistemele de sănătate.
Robotul chirurgical da Vinci Xi este cel mai nou robot chirurgical la nivel internaţional, fiind rezultatul a peste 25 de ani de cercetare şi inovaţie în domeniul chirurgiei robotice. Robotul da Vinci este utilizat cu succes în numeroase proceduri chirurgicale ginecologice. Sistemul de chirurgie robotică da Vinci Xi îi pune la dispoziţie chirurgului un set avansat de instrumente pentru a efectua o intervenţie minim invazivă asistată de robot.
Medicul chirurg planifică cu acurateţe fiecare etapă a intervenţiei chirurgicale înainte de a intra în sala de operaţie, pentru a identifica astfel cele mai bune soluţii operatorii pentru fiecare pacient în parte.
Intervenţiile de chirurgie robotică sunt similare intervenţiilor laparoscopice, dar cu avantaje net superioare. Chirurgul operează stând în aceeaşi cameră cu pacientul, la consola da Vinci, urmărind imagini tridimensionale ale interiorului corpului, la rezoluţie înaltă. Imaginea tridimensională permite acestuia să observe în culori naturale şi în detaliu structurile anatomice, cu o vizualizare impecabilă a regiunii explorate chirurgical.
Pentru a opera, chirurgul foloseşte o serie de manipulatoare ce funcţionează ca nişte pense. Atunci când chirurgul manevrează manipulatoarele, sistemul da Vinci răspunde în timp real semnalelor primite de la consolă, transmiţând mişcările mâinilor în mişcări precise ale instrumentelor de la cartul aflat lângă pacient. Sistemul oferă posibilitatea de a efectua mişcări de 540 de grade – nepermise mâinii umane, pentru a interveni din poziţii şi în locuri greu accesibile.
Avantajele chirurgiei robotice în managementul afecţiunilor ginecologice
Robotul da Vinci Xi, reprezintă un progres semnificativ pentru actul chirurgical şi starea de bine a pacientului. Pe parcursul intervenţiilor chirurgicale ginecologice, adesea de lungă durată, chirurgul operator şi echipa sa sunt asistaţi de sistemul inovativ da Vinci Xi, care oferă chirurgului confort sporit, atât pentru obţinerea unor rezultate mai bune, cât şi pentru diminuarea stării de oboseală pe parcursul operaţiei.
Sistemul chirurgical robotic da Vinci are multiple atuuri, unul dintre ele fiind vizibilitatea intraoperatorie foarte bună. Instrumentele optice din sistemul da Vinci îi oferă chirurgului operator imagini clare 3D, stabile, care pot fi mărite de până la 10 ori. Manevrabilitatea facilă a instrumentelor da Vinci atenuează tremorul fiziologic al mâinii chirurgului, dându-i acestuia libertate de mişcare şi acces în spaţii înguste pentru obţinerea de rezultate optime.
Chirurgia robotică permite operaţii de mare precizie şi acurateţe, cu ajutorul robotului da Vinci Xi, chiar şi acolo unde excesul ponderal îngreunează intervenţia chirurgicală clasică. Chirurgia robotică oferă chirurgului oportunitatea de a realiza cele mai complexe şi delicate procedee chirurgicale prin efectuarea unor incizii de mici dimensiuni cu o precizie de neegalat de către niciun alt echipament existent în momentul actual.
Indicaţiile chirurgiei robotice în sfera chirurgiei ginecologice
Sistemul reproducător feminin, format din uter, vagin, ovare şi trompe uterine poate fi afectat de mai multe tipuri de patologii. Conform studiilor de specialitate recente, abordul chirurgical minim-invaziv robotic facilitează tratamentul unor patologii precum endometrioza, fibromul uterin, cancerul de col uterin, de endometru şi cel ovarian, chistul ovarian sau obstrucţiile tubare.
Printre numeroasele proceduri chirurgicale din sfera chirurgiei ginecologice ce pot fi realizate robotic se numără histerectomiile, miomectomiile, limfadenectomiile pelvice şi paraaortice sau operaţiile pentru tratamentul endometriozei. Chirurgia robotică permite realizarea de operaţii de mare precizie şi acurateţe, cu ajutorul robotului da Vinci, chiar şi în cazurile dificile sau acolo unde excesul ponderal îngreunează intervenţia chirurgicală clasică.
Histerectomia este intervenţia chirurgicală folosită pentru tratamentul cancerului ginecologic - cancerul ovarian, cancerul de col uterin şi cancerul uterin. Histerectomia da Vinci este intervenţia de îndepărtare a uterului, a porţiunilor superioare a vaginului, a ovarelor şi a trompelor uterine din pelvis, cu ajutorul robotului, care îi permite medicului să realizeze intervenţii chirurgicale de înaltă precizie şi control superior. Chirurgia robotică simplifică îndepărtarea extensivă a ganglionilor limfatici din tratamentul cancerelor ginecologice, prin îmbunătăţirea calităţii acestei manevre, respectând toate principiile oncologiei.
Intervenţii ginecologice dificile abordate robotic, la Spitalul Clinic SANADOR
La SANADOR, cu ajutorul sistemului robotic da Vinci Xi, chirurgia şi tratamentul afecţiunilor ginecologice se desfăşoară la noi standarde şi se orientează către noi soluţii. Pacientele care optează pentru tratament chirurgical asistat robotic beneficiază de spitalizări scurte, recuperare rapidă, micşorarea riscului de apariţie a complicaţiilor, a infecţiilor, reducerea pierderii de sânge, precum şi apariţia de cicatrici mai mici, cu efecte estetice minime.
La Spitalul Clinic SANADOR s-au efectuat numeroase intervenţii ginecologice cu ajutorul sistemului chirurgical robotic da Vinci Xi, în principal histerectomii totale sau limfadenectomii pelvice şi paraaortice. Robotul este recomandat, conform celor mai recente studii, în cazurile dificile, cu o complexitate ridicată pentru a obţine rezultate optime şi pentru a minimiza riscurile de apariţie a complicaţiilor postoperatorii.
Echipa chirurgicală de la Spitalul Clinic SANADOR realizează intervenţii chirurgicale asistate robotic alături de medici de elită precum Dr. Horia Cioflan, medic primar Obstetrică-Ginecologie, competenţe în ultrasonografie obstetricală şi ginecologică, colposcopie, chirurgie laparoscopică ginecologică, histeroscopie, medicină materno-fetală, gineco-oncologie, tratamentul infertilităţii cuplului şi reproducere umană asistată, Doctor în Ştiinţe Medicale şi Dr. Bogdan Marţian, medic primar Chirurgie generală cu competenţe în chirurgie robotică şi chirurgie laparoscopică.