Colegiul Medicilor: Sistemul actual al poliţelor de malpraxis este ineficient şi nu oferă o protecţie reală medicilor

Colegiul Medicilor: Sistemul actual al poliţelor de malpraxis este ineficient şi nu oferă o protecţie reală medicilor

Colegiul Medicilor din România (CMR) consideră că sistemul actual al poliţelor de malpraxis este ineficient şi nu oferă o protecţie reală medicilor. 

Subiectul a fost discutat în cadrul unei dezbateri publice organizate miercuri de către Colegiul Medicilor la Universitatea „George Emil Palade” din Târgu Mureş.

“Poliţele de malpraxis cuprind foarte multe clauze de exonerare şi nu acoperă, de exemplu, despăgubirile morale. Medicii plătesc prime de asigurare mici, dar în caz de malpraxis, medicul nu este în mod real protejat de această poliţă”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor, prof. univ. dr. Daniel Coriu.

Reprezentanţii prezenţi la dezbatere au apreciat că plata despăgubirilor materiale şi morale pentru pacienţii care au suferit prejudicii trebuie preluată în mod real şi efectiv de asigurători în temeiul poliţei de malpraxis.

Printre soluţiile luate în calcul în cadrul discuţiilor de la Târgu Mureş, la care au luat parte reprezentanţi ai Colegiului Medicilor din Sibiu, Bistriţa Năsăud, Braşov, Harghita, Covasna şi Târgu Mureş, se numără introducerea unor clauze obligatorii în poliţele de malpraxis ,astfel încât asigurătorii să fie parte în dosarele civile de răspundere a medicilor.

“Realitatea este că, în România, în caz de malpraxis, medicul se găseşte de cele mai multe ori singur în faţa instanţei", a menţionat prof. Coriu.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că faptul că factorii ce ţin de sistemul de Sănătate - precum resursele umane limitate, dotarea insuficientă, circuitele necorespunzătoare din unităţile sanitare sau absenţa unor protocoale clare de îngrijire medicală - sunt principalii responsabili de apariţia erorilor medicale.

"Dacă în alte ţări, precum Franţa, clinica, sistemul de asigurări şi sistemul medical în ansamblu îşi asumă responsabilitatea şi intervin, din păcate România asistăm la situaţia în care medicul este pe cont propriu”, a spus prof. Coriu.

"De cele mai multe ori, spitalul se regăseşte ca parte în dosar doar pentru că pacientul consideră că acesta are un grad mai mare de solvabilitate şi solicită să răspundă solidar cu medicul. Aceasta este din păcate în acest moment realitatea din România. Iar acest lucru creează o presiune psihologică enormă asupra medicilor", a completat preşedintele CMR.

Reprezentanţii Colegiului consideră că poliţa pentru malpraxis ar trebui să fie similară poliţelor RCA, astfel încât asigurătorul să fie obligatoriu alături de medic în faţa instanţei civile, iar poliţa să acopere cu adevărat riscul în caz de malpraxis.

Potrivit CMR, o astfel de schimbare va duce cel mai probabil la creşterea primelor de asigurare pentru poliţele de malpraxis, dar este de preferat ca medicii să achite mai mult pentru o poliţă care să protejeze cu adevărat decât achitarea unor sume mai mici, dar care nu oferă o protecţie reală medicilor.

Colegiul Medicilor din România a demarat pe data de 2 noiembrie o serie de dezbateri publice, cu participarea medicilor, reprezentanţilor presei, asociaţiilor de pacienţi, societăţii civile şi sindicatelor în domeniul medical, care aduc în discuţie deficienţele sistemului de gestionare a greşelii medicale în România.

În cadrul primei dezbateri, desfăşurate la Bucureşti, participanţii au subliniat importanţa raportării voluntare şi analizei detaliate a greşelilor medicale într-un sistem nepunitiv, pentru a evita repetarea acestora pe viitor şi a îmbunătăţi calitatea actului medical.

Dezbaterile vor continua în lunile ianuarie şi februarie 2023 la Cluj, Iaşi şi Craiova.

viewscnt