Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) a anulat deciziile care au stârnit protestele medicilor stomatologi, a anunţat vineri preşedintele CMSR, Ecaterina Ionescu, la finalul discuţiilor desfăşurate la Ministerul Sănătăţii cu reprezentanţii autorităţilor şi cu cei ai Patronatului Medicilor Stomatologi din România (PMSR).
,,Am anulat cele două decizii care au fost adoptate în urmă cu puţin timp. S-a revenit la situaţia celor existente până atunci”, a declarat prof.dr. Ecaterina Ionescu, preşedintele CMSR.
Anterior, Ministerul Sănătăţii a convocat conducerea Colegiului la sediul instituţiei, considerând că demersurile medicilor stomatologi protestatari sunt “justificate”.
Vineri dimineaţă, peste 100 de medici stomatologi din toată ţara au protestat în Otopeni, în faţa sălii de conferinţe a Complexului Sportiv de Nataţie, acolo unde s-a ţinut şedinţa Consiliului Colegiului Naţional al Colegiului Medicilor Stomatologi din România.
Peste 300 de medici stomatologi au mers apoi la Ministerul Sănătăţii şi au protestat în faţa instituţiei, aşteptând să afle care este rezultatul discuţiilor Patronatului Medicilor Stomatologi din România, cel care a solicitat întrevederea cu ministrul Sănătăţii.
La întâlnirea cu prof.dr. Alexandru Rafila au participat dr. Anda Tiron, secretar general al PMSR, dr. Roxana Dumitraşcu, consilier PMSR şi dr. Vlad Birleanu, consilier PMSR, iar din partea CMSR Doru Pavel avocat, prof.dr. Ecaterina Ionescu preşedintele CMSR şi Radu Cîmpian vicepreşedintele CMSR.
Ministrul Sănătăţii a precizat că decizia CMSR a fost luată fără consultarea Ministerului Sănătăţii.
,,În urma discuţiilor s-au desprins trei concluzii decizia care a produs nelinişte în rândul medicilor stomatologi a fost anulată de către Colegiul Medicilor Stomatologi din România şi să revină la situaţia anterioară, respectiv funcţionarea în baza unei alte decizii din anul 2012. În ceea ce priveşte competenţa profesională, al doilea lucru pe care l-am stabilit a fost ca de acum încolo toate aceste decizii care privesc dreptul de liberă practică şi competenţele pe care le au medicii în general, nu mă ne referim neapărat la medicii stomatologi, să fie luate de Ministerul Sănătăţii cu avizul colegilor profesionale. Aşa este normal, aşa sunt prevederile din Legea 95, iar cel de-al treilea lucru pe care l-am stabilit, de asemenea în conformitate tot cu prevederile Legii 95, este că Ministerul Sănătăţii se preocupă de legalitatea organizării alegerilor în cadrul colegilor profesionale şi în acest sens vom desemna observatori atât la procesul electoral în sine, cât şi la numărătoarea voturilor, ca să nu existe niciun fel de dubii referitoare la corectitudinea şi transparenţa procesului de alegeri în colegiile profesionale”, a afirmat prof.dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.
Prof.dr. Ecaterina Ionescu a spus că este o eroare de transcriere a actului şi că astăzi în unanimitate, în şedinţa de Consiliu Naţional al Colegiului Medicilor Stomatologi s-a decis anularea deciziilor.
,,Sub aspect procedural nu pot să-mi asum nici eu, nici Biroul Executiv Naţional anularea unor decizii pe care Consiliul Naţional le-a luat. Deci aceeaşi procedură trebuie urmată şi în aprobarea deciziilor şi în anularea deciziilor.
Întrebată de jurnalişti dacă ştie că i s-a cerut demisia de către medicii protestatari, prof. Ecaterina Ionescu a răspuns ,,da, iau act de lucrul acesta, dar eu trebuie să hotărăsc ce am de făcut”.
,,Îi mulţumesc domnului ministru că am reuşit să rezolvăm această problemă şi să revenim la normal şi îi mulţumim pentru transparenţă şi faptul că de acum vom putea participa la dezbateri. Aştept să fie trecute aceste noi decizii în Monitorul Oficial şi să putem munci liniştiţi”, a spus dr. Anda Tiron, secretar general în Patronatul Medicilor Stomatologi din România.
CONTEXT
În 21 iunie au fost publicate în Monitorul Oficial două decizii ale Colegiului Medicilor Stomatologi din România (nr. 4/2CN/2023 şi nr. 5/2CN/2023), care reglementează competenţele medicului stomatolog, respectiv ale medicului stomatolog specialist în specialitatea Stomatologie generală, precum şi competenţele medicului stomatolog specialist în specialitatea Chirurgie dento-alveolară.
Principala modificare este restrângerea dreptului de practică pentru medicii stomatologi care nu au făcut rezidenţiatul în specialitatea „Stomatologie generală”, desfiinţat în perioada 2004-2020.
Patronatul Medicilor Stomatologi din România consideră că aceste acte legislative încalcă drepturile deja câştigate de aproximativ 15.000 de medici stomatologi, care au întrunit condiţiile de exercitare a profesiei în baza prevederilor anterioare. Astfel, pentru aceşti medici stomatologi, dreptul de practică este restrâns.
Reprezentanţii medicilor stomatologi avertizează că aceste decizii vor însemna costuri mai mari pentru pacienţi pentru aceleaşi intervenţii sau tratamente.
Mai mult, în judeţele în care nu sunt centre universitare există doar câte 1-2 specialişti, ceea ce va duce la liste de aşteptare extrem de lungi pentru a avea acces la servicii stomatologice.