Utilizarea schimbului de date medicale prin intermediul serviciilor digitale este scăzută în România, în condiţiile în care doar 19% dintre medicii generalişti din ţară fac schimb de date medicale, comparativ cu o medie de 43% în Uniunea Europeană, arată raportul de ţară 2019 pe România privind Indicele economiei şi societăţii digitale (DESI), realizat de Comisia Europeană.
“Deşi utilizarea schimbului de date medicale este scăzută (19% dintre medicii generalişti, faţă de media UE de 43%), serviciile de reţete medicale electronice sunt mai răspândite, iar România se situează pe locul 16, proporţia medicilor generalişti care efectuează astfel de schimburi fiind de 39% (comparativ cu media de 50% din UE)”, se arată în raport.
În privinţa serviciilor de e-sănătate, 11% din populaţia României foloseşte astfel de servicii, faţă de o medie de 18% la nivelul UE, datele fiind valabile pentru 2017.
Raportul constată că, în ceea ce priveşte serviciile publice digitale în general, situaţia s-a înrăutăţit în România, care a ajuns pe ultimul loc în clasamentul UE.
„Cu toate acestea, ţara performează satisfăcător în ceea ce priveşte anumiţi indicatori. Există un nivel ridicat de interacţiune online între autorităţile publice şi cetăţeni, întrucât România se situează pe locul şapte în ceea ce priveşte utilizatorii de e-guvernare, care reprezintă 82% dintre utilizatorii de internet, faţă de media UE de 64%”, menţionează raportul.
“Acest lucru contrastează cu punctajele scăzute obţinute în ceea ce priveşte formularele precompletate şi serviciile realizate integral online, ceea ce ar putea indica o problemă sistemică în ceea ce priveşte calitatea şi uşurinţa cu care pot fi utilizate serviciile oferite”, se mai arată în raport.
În plus, România se situează uşor sub media UE în ceea ce priveşte politica privind datele deschise şi portalul naţional de date deschise (62%, faţă de 64%).
Începând din 2015, Comisia Europeană a monitorizat competitivitatea digitală a statelor membre în cadrul rapoartelor privind Indicele economiei şi societăţii digitale (DESI). Setul de rapoarte include atât profiluri de ţară, cât şi capitole tematice.
Rapoartele de ţară DESI combină date concrete de la indicatorii DESI din cele cinci dimensiuni ale indicelui cu observaţii asupra politicilor specifice pentru fiecare ţară şi cele mai bune practici.