Conf. dr. Adriana Dulămea: Pacienţii cu scleroză multiplă vaccinaţi împotriva Covid-19 nu fac mai multe puseuri

Conf. dr. Adriana Dulămea: Pacienţii cu scleroză multiplă vaccinaţi împotriva Covid-19 nu fac mai multe puseuri

Peste 7,4 milioane de români s-au vaccinat împotriva COVID-19 cu schema completă şi peste 1,5 milioane cu doza de rapel. În ceea ce-i priveşte pe bolnavii de scleroză multiplă, există o reticenţă destul de mare în privinţa vaccinării împotriva COVID-19, prin urmare în cadrul dezbaterii ,,Multiple Sclerosis 360”, organizată de redacţia 360medical.ro, un eveniment online din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici şi terapii, conf. univ. dr. Adriana Dulămea, şefa Secţiei Neurologie de la Institutul Clinic Fundeni a vorbit despre avantajele pe care le conferă vaccinarea acestor pacienţi.

Medicul neurolog a afirmat că studiile care au condus la aprobarea vaccinurilor împotriva COVID-19 care există în momentul de faţă şi care sunt aprobate nu includ pacienţii cu scleroză multiplă, dar că există experienţa din registrele anumitor ţări care au o rată mare de vaccinare, referindu-se la registrul din Israel şi din Italia.

,,Experienţa din aceste două ţări a arătat faptul că pacienţii cu scleroză multiplă nu fac mai multe puseuri, cei care sunt vaccinaţi decât cei care sunt nevaccinaţi. Pe de altă parte, întotdeauna trebuie să punem în balanţă riscul vaccinării cu beneficiul pe care îl aduce şi deja din experienţa de până acum din decursul pandemiei de COVID-19 s-a arătat faptul că pacienţii cu SM care au forme progresive sau care sunt cu deficit mai mare au risc mai mare de-a face o formă mai severă de Covid-19 şi vaccinarea le poate reduce acest risc”, a declarat conf. univ. dr. Adriana Dulămea, Şef Secţie Neurologie în cadrul I. C. Fundeni.

Din punct de vedere al tipului de vaccin care se poate administra, nu există diferenţe în ceea ce priveşte recomandările făcute de Societatea Europeană, Comitetul European de Tratament şi Cercetare în scleroza multiplă pentru bolnavii de SM. Medicul a spus că în cadrul unei conferinţe recente din octombrie anul acesta, forurile europene au  arătat că pacienţii se pot vaccina cu oricare dintre vaccinurile disponibile şi aprobate pe piaţă momentul de faţă.

Legat de discuţiile care se poartă despre vaccinarea la categoriile speciale adică femeile însărcinate sau copii, medicul  neurolog a subliniat că ,,această vaccinare se face ca şi în cazul populaţiei generale. Nu există diferenţe din punct de vedere al recomandărilor experţilor”.

În România există aproximativ 9000 de persoane afectate de scleroză multiplă, din care 70% sunt femei, potrivit datelor studiului ReThinkingMS, realizat de European Brain Council în 2019.

De la dezbaterea ,,Multiple Sclerosis 360”, care a avut partener ştiinţific UMF Carol Davila Bucureşti, mai puteţi citi

Urmăriţi şi [VIDEO] Conf. dr. Cristina Tiu: Corect ar fi ca fiecare spital judeţean să aibă un centru pentru scleroză multiplă

viewscnt