Conf. dr. Michael Schenker: Noile terapii pot aduce supravieţuirea de lungă durată la aproximativ 20-25% dintre pacienţii cu cancer pulmonar diagnosticaţi în stadii avansate

Conf. dr. Michael Schenker: Noile terapii pot aduce supravieţuirea de lungă durată la aproximativ 20-25% dintre pacienţii cu cancer pulmonar diagnosticaţi în stadii avansate

Noile terapii, mai ales imunoterapia, pot aduce supravieţuirea de lungă durată la aproximativ 20-25% dintre pacienţii cu cancer pulmonar diagnosticaţi în stadii avansate ale bolii, a declarat conf. univ. dr. Michael Schenker, directorul medical al Centrului de Oncologie "Sf. Nectarie" din Craiova şi preşedintele Comisiei de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, în cadrul emisiunii 360MEDICAL, difuzată la postul B1 TV.

Cancerul pulmonar este în continuare o afecţiune temută, deoarece rata de mortalitate în rândul pacienilor este foarte ridicată.

"Acest lucru este cauzat în primul rând diagnosticului tardiv, deoarece peste 80% din cazuri sunt diagnosticate în stadii avansate - III sau IV -, stadii în care nu mai există posibilitatea unui tratament curativ, de tipul celui chirurgical", a spus conf. dr. Schenker.

În aceste stadii avansate, singura opţiune pentru pacienţi este tratamentul sistemic oncologic, care nu vindecă boala.

"Spre deosebire de acum 4-5 ani, astăzi avem la dispoziţie terapii care aduc o supravieţuire lungă pacienţilor diagnosticaţi în stadii avansate. Este vorba despre terapiile noi - imunoterapia şi terapia ţintită molecular -, care pot aduce beneficii reale pentru tratamentul acestei boli", a menţionat medicul.

Proporţia mare a pacienţilor diagnosticaţi în stadii avansate ale cancerului pulmonar este cauzată în primul rând de rata redusă de screening. În cazul diagnosticului într-un stadiu timpuriu, chirurgia - uneori în asociere cu radioterapie sau terapie oncologică - este principala opţiune terapeutică, cu şanse ridicate de a determina vindecarea.

În cazul tratamentului cancerului pulmonar, un rol esenţial revine comisiilor multidisciplinare (tumor board), compuse din medic oncolog, radioterapeut, chirurg toracic sau pneumolog, dar şi alte specialităţi (anatomie patologică, imagistică, genetică medicală etc).

"În ultimii ani s-au realizat progrese în ceea ce priveşte rata de răspuns la tratament şi rata de supravieţuire de lungă durată chiar şi pentru aceste stadii avansate de boală. Noile terapii, şi mai ales imunoterapie, pot aduce supravieţuirea de lungă durată la aproximativ 20-25% dintre pacienţii diagnosticaţi în stadii avansate ", a mai spus conf. dr. Schenker.

Noile terapii sunt disponibile şi pentru pacienţii din România începând din 2019, prin programul naţional de oncologie.

Raportul anual al Comisiei Europene privind starea de sănătate în statele membre ale UE arată că, la cancerul pulmonar, rata de supravieţuire după 5 ani din România este de 11%, faţă de 15% în UE. Totuşi, rata de supravieţuire a pacienţilor la această formă de cancer a crescut sensibil în România, de la 8% în 2009 a 11% în 2014 (an pentru care există ultimele date disponibile).

"Cancerul pulmonar reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, fiind unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la nivelul populaţiei, ocupând locul al doilea în rândul cancerelor la bărbaţi, după cancerul de prostată, şi pe locul al treilea la femei. Faţă de alte forme de cancer, cancerul pulmonar este responsabil de o mortalitate înaltă", a explicat dr. Nicolae Fotin, medic epidemiolog, în cadrul aceleiaşi emisiuni.

Puteţi urmări înregistrarea integrală a emisiunii pe canalul de Youtube al 360medical.ro:

viewscnt