Covid-19: Cum decid medicii din SUA cine are prioritate la ventilatoare

Covid-19: Cum decid medicii din SUA cine are prioritate la ventilatoare

Dacă ventilatoarele devin insuficiente în timpul pandemiei de coronavirus, care sunt pacienţii care vor avea cu prioritate acces la aceste echipamente salvatoare de vieţii? Cine va decide şi cum? Există orientări în vigoare? Ce este considerat corect ? Sunt întrebări pe care şi le pun acum medicii americani, fiindcă se confruntă cu această problemă. 

SUA a ajuns la peste 670.000 de cazuri confirmate de infecţie cu noul coronavirus, iar peste 34.000 de americani au decedat din cauza Covid-19. Italienii, copleşiţi de numărul extrem de mare de pacienţi cu forme grave de Covid-19 se confruntă deja cu situaţia în care medicii şi spitalele decid cum să gestioneze ventilatoarele din ATI în cazul în care acestea devin.

Coronavirusul care cauzează boala Covid-19 este nou, dar problema ventilării nu este nouă. Ventilatoarele sunt echipamente de salvare a vieţii pentru pacienţii cu Covid-19, ai căror plămâni deterioraţi respiră. Maşinile respiră pentru ei, furnizând niveluri ridicate de oxigen, astfel încât pacienţii să aibă şansa de a se recupera. Însă în contextul pandemiei de SARS-CoV-2, există o criză la nivel mondial a ventilatoarelor în ATI. Şi fiecare stat încearcă să se descurce cum poate.

"Acum începem să anticipăm problemele cu care va trebui să ne confruntăm în zilele următoare cu privire la deficienţele de ventilatoare şi paturi din terapie intensivă. Este extrem de nefericit că nu avem suficiente ventilatoare”, a recunoscut dr. Robert Klitzman, profesor de psihiatrie la Columbia Medical Center din New York şi director al programului de bioetică.

,,Nu există linii directoare naţionale uniforme pe această temă. Dar unele state, sisteme spitaliceşti şi spitale individuale şi-au făcut propriile politici”, spune bioeticianul Paul Wolpe, directorul Centrului de Etică al Universităţii Emory din Atlanta.

În timp ce multe state americane se zbat pentru a obţine mai multe ventilatoare, spitalele trebuie să facă triajul cazurilor.

"Există linii directoare pentru triaj, iar triajul a fost elaborat pe timp de război. Principiul fundamental care ar trebui utilizat este dacă nu există suficiente ventilatoare, ceea ce probabil va fi cazul în curând, este de a nu oferi resursele persoanelor care ar muri cel mai probabil dacă nu ar primi ventilatorul şi de a da acces acelora care cel mai probabil vor trăi dacă vor primi un ventilator”, a precizat Klitzman, potrivit WebMD.com.

Bioeticianul spune că deciziile nu ar trebui să se bazeze pe teoria primul venit, primul servit, pe loterie sau selecţie aleatorie. „Dacă oamenii se vor descurca oricum şi nu au nevoie cu adevărat de ventilator, nu vor avea prioritate”, a afirmat el.

Scorul SOFA

New York a trasat nişte linii directoare în privinţa accesului pacienţilor cu Covid-19 la ventilatoare şi a inclus scorul SOFA, care măsoară numărul de organe care au eşuat.

"Acronimul reprezintă evaluarea secvenţială a eşecului de organ. Dacă aveţi mai multe organe care nu funcţionează bine, nu vă veţi descurca bine cu un ventilator şi, prin urmare, veţi avea o prioritate mai mică", explică Klitzman.

De exemplu, pacienţii cu boală severă a rinichilor sau a pancreasului sau a altor organe, sau care sunt deja în comă, ar fi puţin probabil candidaţii la un ventilator.

„Niciun medic nu vrea să se bazeze pe aceste tipuri de criterii. Niciun medic nu vrea să spună:„ Nu voi oferi niciun tratament unui pacient. ”Suntem instruiţi să ajutăm pacienţii atât cât putem. Dar, din nou, din păcate, în mijlocul unui câmp de luptă ... în acele tipuri de situaţii de dezastru de urgenţă, trebuie să existe un sistem," a specificat profesorul de psihiatrie din New York.

Criza ventilatoarelor din secţiile ATI care preiau bolnavii de Covid-19 i-a determinat pe experţii în fizică dintr-un laborator situat la graniţa dintre Franţa şi Elveţia să creeze ventilatoare mici, uşoare, funcţionale pe baterii pentru pacienţii cu noul coronavirus. Şi România s-a mobilizat să producă ventilatoare. În prezent, ţara noastră are 1723 de paturi ATI complet utilate.

viewscnt